Vaje za vzdržljivost, ki bi jih morali delati pozimi (še posebej pred smučanjem!)

Vaje za vzdržljivost, ki bi jih morali delati pozimi (še posebej pred smučanjem!) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 11. 2020 Promocijsko sporočilo

Pri zimskih športih je vzdržljivost izrednega pomena, na kar vas vsako zimo zagotovo spomni zadihanost po dveh spustih po progi. Da bo tokrat drugače in boste na smučišče prišli pripravljeni, se lotite teh preprostih, a učinkovitih vaj.

Priporočljivo je, da pred odhodom na smučišče okrepite vzdržljivost, saj tako ne boste le podaljšali užitka na snegu in odpravili bolečih mišic, ampak poskrbeli tudi, da domov ne pridete predčasno in s kakšno neprijetno poškodbo. 

Predstavljamo štiri vaje, ki jih za boljšo pripravljenost na zasnežene strmine priporočajo trenerji - tako začetnikom kot naprednejšim športnikom.

#1 skipping

Visoko dviganje kolen oziroma skipping je vaja, ki bo poskrbela za intenziven začetek treninga.

Kolena dvigajte do pravega kota in telo držite v ravni, pokončni drži. Če je vaja pretežka, jo lahko poenostavite tako, da kolena dvigate nekoliko nižje.

#2 polovičen počep z iztegom

Polovičen oziroma sumo počep je vaja, pri kateri boste naredili več za zadnjico in notranji del stegen, kot pri običajnem počepu.

Začnemo tako kot pri navadnem počepu, le da stojimo širše in prste obrnemo navzven. Kolena potisnemo vstran in rahlo naprej ter spuščamo boke nazaj in navzdol, dokler niso stegna vzporedna s tlemi. Roke imamo postavljene navpično proti tlom, podobno kot sumo borci. Nato izvedemo aktivni del širokega počepa (navzgor), sočasno pa iztegnjene roke dvignemo nad sabo. Nato spustimo podlaht za sabo in izvedemo aktivni del iztega komolca, da so roke spet dvignjene nad glavo.

#3 poskakovanje

Vaja poskakovanja oziroma bolj poznana kot jumping jacks je idealna za treniranje v domači dnevni sobi.

Gre za poskok z odročenjem v razkorak in nazaj. Vajo začnete tako, da stojite vzravnano, nogi sta skupaj, roke visijo ob telesu. Nato sonožno skočite v razkorak in obenem odročite roki. Potem skočite nazaj v začetni položaj. Vajo izvajajte čim hitreje, pri tem pa pazite, da se s telesom ne nagibate naprej. Izvajajte jo 60 sekund, ki jim naj sledi 30 sekund aktivnega počitka. 

Pripravljeni na smučanje? Sodelujte v Elanovem kvizu in se nam pridružite na smučarskem dnevu! Za sodelovanje kliknite TUKAJ.
Foto: Klemen Razinger
Kaj pa, ko nas kljub ustreznim vajam preseneti bolečina? Omilite jo lahko na nekaj naravnih načinov: 

1. Lotite se razteznih vaj, ki vam bodo privarčevale marsikateri krč in nenavadno hojo. Spomnite se preprostih vaj, ki ste jih opravljali med športno vzgojo - strešica, poza otroka, maček, stranski razteg in izpadni koraki naj postanejo vaša stalnica.

2. Nelagoden občutek v mišicah lahko hladite in s tem zmanjšate bolečino. Na boleč predel položite nepremočljivo vrečko z ledom, zavito s krpo. Hladite po potrebi, večkrat dnevno.

3. Zelo učinkovita pri bolečih mišicah je tudi globoka masaža tkiv. Upoštevajte le, da najprej masirate mesta nad in pod prizadetim območjem, šele potem zmasirate boleč predel.

Ne pozabite sodelovati v NAGRADNEM KVIZU: z malo sreče boste en dan brezplačno smučali na Krvavcu in morda zadeli tudi čisto nove smuči Elan