Raftanje

16. 8. 2007

Raftanje je razburljiva, mokra in divja skupinska zabava na reki. Raftanje kot oblika športa in skupinske zabave, kakršno poznamo danes, se je razvilo iz splavarjenja, ki ga poznamo že iz davnih časov. Ljudje so takrat po splavih v dolino spravljali predvsem les. To ni bila zabava in sprostitev, temveč naporno in zelo nevarno delo.

Danes pa nam raftanje nudi neizmerno veliko užitkov in novih izkušenj. Z raftom (lahko je za dve, štiri, šest ali celo več oseb) se lahko ob prisotnosti vodnika sorazmerno varno spustimo tudi po zelo divjih rekah.

Raft je namreč narejen iz gume in je napihljiv, zato je zelo ploven. Ker je širok, je tudi dobro stabilen. V raftu so aktivni prav vsi. Vsi imajo vesla in pri spustu po reki vsi aktivno sodelujejo. Le tako namreč uspešno in hitro premagujemo divje vode.

Za raftanje uporabljamo enojna vesla. Edino krmar, ki stoji zadaj, ima običajno večje, včasih celo vpeto veslo, s katerim lahko dokaj hitro spreminja smer in nadzira potek vožnje. Vendar vse to mu omogoča le usklajena in aktivna ekipa, ki se ravna po njegovih natančnih navodilih.

Oprema za raftanje:

  • raft, napihljiv čoln iz močne in trpežne gume
  • vesla za vse člane ekipe in posebno veslo za krmarja
  • rešilni jopič
  • čelada
  • neoprenska obleka in obutev, lahko tudi navadni
  • športni copati

Nevarnosti

Seveda, kot v vsakem avanturističnem športu tudi pri raftingu obstaja določena stopnja tveganja. Obstaja možnost sončnih opeklin, udarnin, zlomov in celo utopitve. Ne precenjujte svojih sposobnosti, da se ne zgodi kaj hujšega. Toda brez panike! Ob upoštevanju vseh navodil se lahko izognete prav vsaki nevšečnosti in nevarnosti!

Plavalno znanje

Na raftanju si nadenite zaščitno čelado in oblecite atestiran plavalni jopič, ki vas bo držal na površini reke, če padete vanjo. Še pomembnejše od znanja plavanja je, da se ne bojite vode. Neplavalci ne smejo na reke, težje od III. stopnje zahtevnosti in se morajo pred začetkom akcije posvetovati z vodnikom rafta.

Fizična pripravljenost

Na raftingu po reki od vas pričakujejo določen fizični napor, ki je odvisen on načrtovane etape in njene zahtevnosti. Morate biti zdravi, če niste, se posvetujte z osebnim zdravnikom. Veslanje je lahko precej utrujajoče, zato se o njem pogovorite z vodnikom rafta. Če boste na etapi do vključno IV. stopnje zahtevnosti, je počitek med veslanjem še mogoč.

Raftanje kot družinski šport?

Vsekakor! Ni lepšega kot 'družinsko raftanje' na miniraftu (4 sedeži), ki je prav zaradi otrok primeren na rekah I. in II. stopnje zahtevnosti, ali velikiraft (6 do 10 sedežev) za večjo družino s prijatelji in z vodnikom. Ravno tako je raftanje primeren za nekoliko starejše ljudi, ki so zdravi in zmerno športno aktivni.

Stopnje zahtevnosti (kako ocenjujemo reko):

I. stopnja: Jezero in pretežno mirujoče reke. Primerno za kopanje in kanu ture.

II. stopnja: Reka je nekoliko zahtevnejša. Pojavljajo se valovi in s čolnom je treba manevrirati.

III. stopnja: Že nekoliko divja voda. Odlična voda za vaše prvo resnejše raftanje. Potrebno je že nekaj znanja manevriranja in ponekod že predhodno pregledovanje brzic.

IV. stopnja: Divja voda. Brzice so zahtevne in potrebna je koordinacija posadke. Obstaja precejšnja možnost, da padete v razpenjeno in divjo vodo.

V. stopnja: Zelo divje, zahtevne in resne vode. Potrebne so predhodne izkušnje. Morali boste zelo močno veslati. Valovi in prepreke v reki so velike.

VI. stopnja: Izredno divje, nepredvidljive vode! Veliko skalovja, vrtincev in prelivajočih se valov, tako da veslanje in vodenje čolna skoraj ni mogoče. Tveganje je veliko!

Za več informacij na temo osnov pri športih na vodi priporočamo ogled VIDEA

Mateja Čelan