4 večni miti o prehrani

26. 7. 2019
Deli
2 / 4
profimedia

OGLJIKOVIM HIDRATOM SE MORAM OGNITI V VELIKEM LOKU

Da tudi iz vaših ust ne bo priletelo kaj takšnega, morate poznati razliko med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati. Tako boste tudi lažje vzdrževali telesno težo in se na splošno počutili bolje.

Zdravi ogljikovi hidrati

So sestavljeni ogljikovi hidrati, kot so sadje in predvsem temnolistnata zelena zelenjava, oreški (mandlji), bučna in sončnična semena, stročnice, žita, kot so ajda, kvinoja, ovseni kosmiči, proso. Z uživanjem zdravih OH-jev bomo poskrbeli za svoj prebavni sistem, saj vsebujejo veliko vlaknin.

Slabi ogljikovi hidrati

So predelani OH-ji, sladkor, bela moka, bel riž, testenine, sadni sokovi, sladke pijače, sladkarije. Ne vsebujejo nič hranilnih snovi, le ogromno dodatkov.

Vedeti moramo tudi to, da naše telo nima mehanizma za dolgotrajno kopičenje večjih količin ogljikovih hidratov, zato se presežki kopičijo v obliki maščobe.

Sedaj boste vedeli, katerim OH-jem se morate izogniti in kateri morajo imeti na vašem jedilniku vedno svoje mesto.

Preverite tudi: 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?