Če se sprašujete, kaj bi si privoščili za hitro in enostavno kosilo ali večerjo, lahko izberete priljubljeno jed iz bučk.
Bučke so sicer prava zakladnica številnih hranil, med katerimi so vitamini (A, C, K in B6), minerala magnezija in kalija ter mnogih antioksidantov. Odlično pripomorejo tudi k zdravju srca, izboljšanju vida in zdravi prebavi, saj so polne topnih vlaknin, ki so koristne črevesje.
Pogosto predstavljajo priljubljeno izbiro tudi za ljudi, ki bi radi izgubili kakšen odvečen kilogram, saj so bogate z vodo in visoko vsebnostjo vlaknin. Na račun vlaknin pomagajo po obroku stabilizirati krvni sladkor.
Ne spreglejte:
- Nikola Tesla je oboževal to zelenjavo: pravijo ji tudi "zeleno zlato", saj je izjemno bogata s hranili
- Okusna in hitra za pripravo: Zelenjavna enolončnica, ki vas bo dodobra nasitila
Okusne bučkine polpete
Mnoge jedi iz bučk so enostavne za pripravo, hkrati pa okusne in kot nalašč za slasten in lahkoten obrok za celotno družino. Med njimi so tudi bučkine polpete. V nadaljevanju z vami delimo recept, s katerim si boste v nekaj minutah pripravili enostavno jed.
Sestavine, ki jih potrebujete:
- 2 veliki bučki,
- 2 ali 3 večja jajca,
- 1 mlado čebulo,
- 250 g moke,
- 100 g naribanega trdega sira (po želji lahko več),
- sol,
- poper,
- peteršilj,
- začimbe po vašem okusu,
- pecilni prašek ali vinski kamen (uporabite ga lahko le polovico).
Postopek priprave:
Bučke najprej operite, naribajte in posolite. Nato jih pustite stati približno 10 minut do 15 minut, da spustijo vodo. V naslednjem koraku jih dobro ožemite. Nato bučkam dodajte ostale sestavine, torej naribani sir, na koščke narezano čebulo, jajca ter peteršilj, poper, sol in pecilni prašek (ali vinski kamen).
Vse sestavine med seboj premešajte in jih dodajte moko, da masa ne bo preveč mokra. Nato maso oblikujte v poljubno velike polpete in jih popecite na segretem olju ali v pečici, ki ste jo predhodno segreli na 200 stopinj celzija, približno 30 minut, oziroma dokler polpete ne porumenijo.
Pripravljeno jed lahko postrežete samostojno ali s solato. Lahko jim dodate tudi prilogo po svoji lastni izbiri ali kislo smetano oziroma jogurt.
Vir: stil.kurir.rs
Preberite še:
- Ta poceni solata je bila proglašena za najboljšo na svetu: izvira iz Grčije, priprava pa je zelo enostavna
- Zakaj so Japonci tako zdravi? Držijo se 4 prehranskih pravil, ki jih lahko upošteva vsak