Čudežni fižolčki

2. 3. 2009
Deli
Ameriški raziskovalci so ugotovili, da lahko zmanjšate nevarnost za pojav raka, srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni, če si štirikrat na teden privoščite ? skodelice kuhanih stročnic.

Stročnice vam lahko pomagajo, da boste preživeli nekaj let več in da bodo obenem ta leta tudi bolj zdrava. Predstavljamo vam možnosti, kako jih lahko vključite v prehrano.

Beli fižol

Prednosti. V belem fižolu je veliko folatov oz. enega od vitaminov B, ki naj bi vplival na zmanjšanje tveganja za kap in na upad kog­­nitivnih sposobnosti v zrelih letih.

Uživanje. Pločevinko belega fižola strite z nasekljanim strokom česna, 2 žlicama oljč­ne­­­ga olja in s ščepcem rožmarina (svežega ali posušenega). Po okusu popoprajte in dosoli­­­te. Postrezite kot zamen­javo za pire krompir.

Čičerka

Prednosti. Čičerka naj bi pomagala pri zmanjševanju ravni hormona inzulina, s tem pa naj bi vplivala tudi na zmanjšanje tveganja za raz­voj sladkorne bolezni.

Uživanje. Pripravite humus kar sami: v mešalniku zmešajte približno 300 g čičerke (skuhane) ter po 1 žlico oljčnega olja, limoninega soka in kikirikijevega masla. Do­­dajte nasekljan strok česna in po potrebi dosolite, popoprajte in začinite z mleto kumino.

Črni fižol

Prednosti. Temna lupina te vrste fižola vsebuje antioksidante, ki naj bi bili učinkoviti pri obrambi pred različnimi boleznimi, trdijo rezultati raziskave, ki so jo opravili na univerzi Cornell.

Uživanje. Pripravite si ga v enchiladi: tortilje iz polnozrnate moke napolnite z mešanico črnega fižola, nasekljanih bučk in nastrganega sira. V pečici, ogreti na 200 °C, pecite 20 minut.

Navadni fižol

Prednosti. Navadni fižol vsebuje antioksidante, ki bi lahko pomagali preprečevati otrdevanje krvnih žil. Vsaj tako domnevajo raziskovalci z državne univerze v Severni Dakoti.

Uživanje. Pripravite si pikanten namaz za sendvič. Pločevinko fižola strite z 2 žličkama čilija v prahu,

s sokom 1 limete in z nasekljanim strokom česna.

Fižol pinto

Prednosti. S študijo so ugotovili, da lahko zmanjšamo raven holes­terola LDL v krvi za 9 %, če si privoščimo pol skodelice fižola pinto na dan.

Uživanje. Kot priloga k piščančjim prsim. Plo­­če­­­vinko fižola pinto zmešajte z ? skodelice narezanih rdečih paprik, ? skodelice nasekljanih zelenih paprik in ? skodelice drobno nasekljane rdeče čebule. Dodajte še ? skodelice koruze v zrnju, sok limete in pol žličke mlete kumine.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"