Nedavne raziskave so pokazale zanimive rezultate o tem, kako čas obroka vpliva na hujšanje, krvni tlak in razpoloženje.
Uživanje hrane ob določenem času je zelo pomembno za hujšanje, prav tako pa lahko izboljša razpoloženje in raven krvnega tlaka, je pokazala nedavna študija.
Gre za študijo, objavljeno v medicinski reviji The Journal of the American Medical Association (JAMA) leta 2022, ki je pokazala, da je zelo pomembno ustvariti kakovosten prehranski načrt, ki ustreza vašemu urniku in življenjskemu slogu.
»Časovno omejeno prehranjevanje« se je izkazalo za učinkovito pri izgubi odvečne teže, raziskovalci pa so ugotovili, da je ključnega pomena prehranjevanje v osemurnem obdobju, med 7. in 15. uro.
Glede na to študijo je bilo prejšnje časovno omejeno prehranjevanje učinkovitejše pri izgubi teže in zniževanju diastoličnega tlaka kot 12-urno ali večurno prehranjevanje v 14 tednih, strokovnjaki pa so dodali, da poleg izgube teže izboljšanje krvnega tlaka in simptomov depresije ter poveča moč, izgubi se več maščobe v predelu trupa in telesne maščobe nasploh.
Znanstveniki so nadalje ugotovili, da je bil učinek te vrste prehrane na debele udeležence raziskave enak zmanjšanju vnosa kalorij za 896 kJ (214 kcal) na dan.
Udeleženci študije so imeli nalogo, da sledijo časovno omejenemu načrtu in naročeno jim je bilo, naj vsak dan med 7. in 15. uro zaužijejo 2093 kJ (500 kcal) manj manj, kot znaša njihova poraba energije v mirovanju, medtem ko so popoldne in zgodaj zvečer postili. Temu programu so sledili vsaj šest dni na teden 14 tednov.
Bistvo je: takšna časovna omejitev ima večjo korist
To je smiselno, saj lahko ravni inzulina ostanejo nižje dlje časa, s čimer se poveča izgorevanje kalorij, pojasnjujejo strokovnjaki.
Kot dodajajo, lahko vsakomur, ki poskuša shujšati, koristi občasno postenje ali časovno omejeno prehranjevanje, slabost pa je, da človek v tem času dneva čuti lakoto, zaradi česar se težko drži načrta. Raziskovalci zato ugotavljajo, da si mora vsak najti obdobje, ki ustreza njegovim potrebam in življenjskemu slogu.
V obdobju 14 tednov je dodatnih 896 kJ (214 kcal) na dan povzročilo razliko v izgubi teže za 2,7 kilograma. Za mnoge ljudi se 5-odstotna izguba teže šteje za pomembno zdravstveno korist. Zato lahko ta količina kalorij pomeni razliko, saj bi v enem letu pomenila izgubo približno 10 kilogramov, kar je za nekatere ljudi skoraj 10-odstotna izguba - Dr. Dana Heuns, dietetičarka na Medicinskem centru Univerze v Kaliforniji , je povedal za medicinsko platformo Healthline.
Kot ugotavlja, pa je takšen način prehranjevanja lahko povod za ljudi, ki so v preteklosti že imeli motnje hranjenja, pri čemer je treba biti zelo previden.
Preberite še: Pa saj ni res! Ponovno je bilo odpoklicano priljubljeno sadje
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?