Dieta zahteva priprave

Dieta zahteva priprave (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 2. 2012

Če ste se odločili, da bi radi shujšali, potem je pametno, da naredite analizo krvi in urina, kontrolo maščob in sladkorja v krvi in si izmerite pritisk. Le tako boste namreč izbrali najboljši program za zmanjševanje telesne teže.

Zagotovo ste imeli vsi, ki imate kakšen kilogram preveč, na svojem spisku novoletnih zapovedi vsaj pod številko ena ali dve zapisano – shujšaj!

Torej, še je čas, a najprej imamo za vas nekaj praktičnih nasvetov, kako se pravzaprav pripraviti na dieto.

Prvo in najpomembnejše – za hujšanje morate biti odločeni in dobro psihično pripravljeni. Nikar ne verjemite, da boste v nedeljo zvečer rekli, zdaj pa konec, jutri začnem res hujšati. Tja do ponedeljkovega kosila bo vsa zagnanost že popustila, saj ne boste dobro psihično pripravljeni.

Debelost ni samo estetski problem

Preden se lotite katerekoli diete, bi bilo dobro, da veste:

  • Debelost ali višek kilogramov ni le estetski, ampak tudi zdravstveni in psihološki problem, saj imajo vse premočne osebe zelo nezdrav odnos do hrane.
  • Preveč kilogramov je vedno posledica vnosa večjega števila kalorij v telo, kot jih človek čez dan porabi.
  • Debele osebe trpijo zaradi svojega videza. Ves čas bi bile rade bolj vitke.
  • Osebe z veliko težo imajo – želeli ali ne – več težav v življenju, na katere ne bi niti pomislili – težje dobijo službo, obleke, partnerja ...
  • Zanimivo je, da je okolica zelo netolerantna in nerazumevajoča do predebelih ljudi. Nihče tega ne vidi kot bolezen ali odvisnost, ampak samo kot požrešnost in lenobo.
  • Velikokrat se predebeli ljudje skrivajo za svojo masko veseljakov – v resnici pa močno trpijo zaradi svojega videza.
  • Pretežki ljudje so velikokrat manj samozavesti in imajo slabšo samopodobo.
  • Otroci so zelo hudobni in žaljivi do pretežkih vrstnikov, zato moramo posebno paziti na njihovo samopodobo.
Začnite voditi dnevnik

Preden sprejmete odločitev, da boste začeli zbijati kilograme, se dobro pripravite. Kupite si nov, ličen zvezek (nova stvar vedno poskrbi za svežo motivacijo), v katerega redno beležite svoje mere in pišite dnevnik o vsem, kar jeste čez dan, in sicer ves teden.

Zjutraj, po postanku na stranišču, stopite na tehtnico in si zapišite kilograme. Z običajnim šiviljskim metrom si izmerite osnovne obline – prsi, pas, boke in stegna.

Goli se poglejte v ogledalo in bodite odkriti – le sebi zaupajte, ali vam je podoba v ogledalu všeč ali ne.

Teden dni pišite dnevnik in natančno zapišite vse, ampak res čisto vse, kar boste pojedli in popili. Napišite tudi uro, ob kateri ste kaj zaužili, in razloge, zakaj ste pojedli kaj, čeprav ne bi smeli. Na primer zapišite, če ste bili na zabavi in niste mogli odkloniti torte ...

Zelo pomemben je tudi čas. Debeli ljudje v večini ne zajtrkujejo, nato pa nekaj malega prigriznejo, po prihodu iz službe kosijo in se potem ne morejo več ustaviti.

Pišite vse. Le tako boste imeli pod nadzorom vse svoje napade lakote, kdaj se ne morete upreti prigrizkom in kdaj nezdravim sladkarijam.

Naredite analizo krvi in urina, izmerite si pritisk. Naj vam strokovnjaki predlagajo, katera dieta bi bila primerna za vas.

Po tednu dni analizirajte vse, kar ste zapisali v svoj dnevnik. Bodite iskreni, kdaj jeste več: ko ste sami ali ko ste v družbi. Le tako boste hrani lahko rekli ne.

Vedite, da je debelost resna težava, a je rešljiva in lahko premagate tudi svoj trenutni apetit, pa čeprav se vam zdi to nemogoče.

Iz revije Lisa