Hranilne snovi v živilih vsebujejo kalorije, ene manj, druge več, odvisno od količine beljakovin (B), maščob (MF) in ogljikovih hidratov (OH) v njih.
Osnovno o kalorijah
Čeprav so enoto kalorija že pred časom uradno zamenjali z joulom (J), se še vedno povsod uporablja prejšnja enota za podatek o energiji. Tudi v pogovoru omenjamo kalorije, pri tem pa mislimo na kilokalorije. Tako 1 kalorija vedno odgovarja 1 kilokaloriji (kcal). Če želimo kilokalorije preračunati v kilojoule (kJ), pa število kalorij enostavno pomnožimo s številom 4. Samo od naše dejavnosti je odvisno, koliko kalorij bomo potrošili.
Trošenje kalorij
Kdor se giblje, je ves dan na nogah, potroši precej kalorij. Če je mrzlo, mora telo več delati, da vzdržuje svojo temperaturo, 37 stopinj, pri tem pa porabi več energije. Zato so boljše nižje sobne temperature. Tudi pri športu ter pri delu v hiši in na vrtu izgoreva znatno več kalorij. Zatorej zberite voljo, začnite delati stvari, ki se vam se do sedaj zdele zelo nadležne, in pomislite na to, da lahko ob njih izgubite še bolj nadležne odvečne kilograme.
Kalorije porabljate pri kuhanju, čiščenju ali likanju. Še več jih porabite, če dva – do trikrat tedensko kolesarite ali hodite.
Poraba kalorij (kcal) pri različnih dejavnostih (15 min):
- Tipkanje 27
- Šivanje 32
- Peka 35
- Igranje 39
- Kuhanje 44
- Plesanje 50
- Odbojka 50
- Splošno čiščenje 60
- Likanje 62
- Telovadba 65
- Grabljenje listja 65
- Namizni tenis 66
- Hoja 78
- Badminton 95
- Smučanje 96
- Kolesarjenje (15 km/h) 98
- Aerobika 100
- Rolanje 100
- Tenis 107
- Planinarjenje brez prtljage 119
- Prenašanje bremen 130
- Prsno plavanje 158
- Tek (12 km/h, po ravnini) 188
- Squash 207
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?