Kaj je pravilo 50:50? Zdravniški trik, ki vam samo s pravilnim pologanjem hrane na krožnik omogoči hitro hujšanje

15. 7. 2023
Deli
Kaj je pravilo 50:50? Zdravniški trik, ki vam samo s pravilnim pologanjem hrane na krožnik omogoči hitro hujšanje (foto: Profimedia)
Profimedia

McDougall priporoča, da polovico krožnika napolnite z neškrobno zelenjavo in polovico s škrobom, kar imenuje metoda krožnika 50/50.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Ste že slišali za metodo 50:50 polaganja hrane na krožnik? Gre za tehniko, ki jo je razvil ameriški zdravnik John A. McDougall, da bi ljudem pomagal živeti bolj zdravo, a tudi izgubiti odvečno težo.

Ameriški zdravnik John A. McDougall je napisal knjigo "The Starch Solution - Eat the Food you love, Regain your Health and Loss the Weight for Good!" s katerim odkrije rešitev za hujšanje, a tudi za splošno zdravje. Njegovo pravilo za nalaganje hrane na krožnik je zelo preprosto: vsakič, ko jeste, napolnite 50 odstotkov krožnika z živili z visoko vsebnostjo škroba, preostalih 50 odstotkov pa z živili brez škroba.

Cilj krožnika 50/50 je znižati kalorično gostoto vašega obroka. Preprosto povedano, eno polovico krožnika napolnite z neškrobnato zelenjavo, drugo stran krožnika pa z minimalno obdelanimi škrobi.

S tem močno znižate kalorije svojega obroka, ne da bi pri tem izgubili količino hrane. Zato je krožnik 50/50 tako učinkovit, saj po obroku ne ostanete lačni.

Profimedia

Živila z visoko vsebnostjo škroba (eng. starchy)

  • ječmen, oves, proso, ajda, rjavi riž, kvinoja, rž, kuskus, fižol, čičerika, leča, grah, krompir, sladki krompir, kruh, pekovski izdelki, testenine, različne vrste rezancev

Živila z nizko vsebnostjo / brez škroba (eng non starchy):

  • zelena listnata zelenjava (solata, ohrovt, blitva, špinača, radič, rukola), šparglji, artičoke, bučke, stročji fižol, brokoli, cvetača, brstični ohrovt, korenje, zelena, kumare, paradižnik, paprika, jajčevci, koraba, gobe, por , čebulo in različne vrste kalčkov

Brez skrbi, za merjenje hrane ne potrebujete tehtnice ali kakšne posebne opreme – metodo odokat uporabite ne glede na to, s katerega krožnika jeste.

Ta metoda je učinkovita pri hujšanju, saj imajo živila z nizko vsebnostjo škroba velik volumen in nizko kalorično vrednost. Če s to metodo vsakič napolnite svoj krožnik, pojeste približno enako količino hrane, kot ste je vajeni, a zaužijete bistveno manj kalorij. Na primer, 100 gramov kuhanih testenin vsebuje približno 1465 kJ (350 kcal), medtem ko ima 100 gramov brokolija le 147 kJ (35 kcal).

Če boste na polovico krožnika dodali svoje najljubše testenine, na drugo polovico pa brokoli, kuhan na pari, boste znatno zmanjšali kalorično vrednost jedi, kar bo sčasoma privedlo do vidne izgube teže.

Dr. McDougall je to metodo dajanja hrane na krožnik razvil kot jedec rastlinskega izvora (več ogljikovih hidratov in manj beljakovin in zdravih maščob). Uporablja pa ga lahko vsak – pomembno je le, da na polovico vsakega krožnika pojedem dodamo živila z nizko vsebnostjo škroba in tako »razredčimo« kalorije.

Največja sprememba v kalorijah živila je torej količina vode in vlaknin v njem. Ker ko odstranite vodo, postane hrana bolj koncentriran vir kalorij. To je razlog, zakaj vsaka vrsta predelave hrane naredi živila BOLJ kalorična.

Na kaj paziti?

Se že vse življenje tako prehranjujete in še vedno niste izgubili želenih kilogramov? Na polovico krožnika vedno postavite glavno jed, drugo polovico pa napolnite s solato in ne veste, kaj delate narobe?

Pomembno je, da ste pozorni na to, koliko olja uporabljate pri pripravi hrane, pa tudi pri začimbah solat. Ena žlica ali 15 ml olja vsebuje kar 502 kJ (120 kcal). Če ne izmerite količine olja, ki ga vnesete v hrano, ga morda porabite več, kot ga vaše telo potrebuje.

Uživanje zdravih maščob je pomembno za normalno delovanje telesa, predvsem pa hormonsko zdravje žensk, zato ga ne smemo zaobiti. Zdravniki namesto predelanih virov maščob svetujejo uporabo polnovrednih, naravnih virov maščob, ki jih najdemo v plavi ribi, oreščkih, semenih, avokadu in podobnih živilih.

Drugi nasveti dr. McDougalla za hujšanje:

  • Vsak obrok začnite z juho, solato in/ali svežim sadjem.
  • Zmanjšajte količino dodanih sladkorjev in soli v hrani, ki jo uživate.
  • Pozorni bodite na količino olja.
  • Izogibajte se "pitju kalorij", torej uživanju gaziranih sokov in podobnih pijač z visoko kalorično vrednostjo.
  • Jejte, ko ste lačni, nehajte jesti, ko ste udobno siti.
  • Nikoli ne stradajte ali prenajedajte. Pred kakršnimi koli bistvenimi spremembami v prehrani se posvetujte z zdravnikom, če imate možnost, pa prosite za pomoč nutricionista.

McDougall priporoča, da polovico krožnika napolnite z neškrobno zelenjavo in polovico s škrobom, kar imenuje metoda krožnika 50/50. Tako da, tudi za zajtrk pojejte skledo dušene zelenjave z ovsenimi kosmiči. Če ste še vedno lačni in želite sekunde, si postrezite enaka razmerja, polovico vsakega.

Preberite še:
Poslovite se od prebavnega nelagodja, to je 5 najboljših začimb za boljše zdravje črevesja in urejeno prebavo
Priporočamo tudi:
Razkrivamo ceno novega luksuznega avtomobila Tine Maze

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del