Kako zmanjšati vnos kalorij

20. 6. 2013
Deli
Kako zmanjšati vnos kalorij (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Odločitev za bolj zdravo prehranjevanje je lahka, narediti prvo spremembo pa morda ne tako. Za vas imamo nekaj preprostih nasvetov, kako narediti vašo hrano manj kalorično.

Maščoba plava na vrhu

Z ohlajenih juh ali omak boste povsem enostavno odstranili maščobo, ki plava na vrhu. Lahko pa v kuhinjsko brisačo ­zavijete kocko ledu in z njo posrkate maščobo iz juhe.

Juha za dušenje

Namesto da zelenjavo pečete v olju, jo raje podušite v juhi. Z doma narejeno zelenjavno juho lahko brez maščobe denimo popečete čebulo, česen ali jušno zelenjavo.

Nikar z drobtinami!

Zrezek ali ribji filet ne potrebujeta kalorično bogate panade iz moke, jajc in drobtin iz belega kruha. Oboje lahko namesto tega premažete z malce olja in popečete v teflonski ponvi.

Kečap namesto majoneze

Hamburger namesto z majonezo raje premažite s kečapom. Ta sicer vsebuje veliko sladkorja, a nič maščob. Priporočljive so tudi manj kalorične solatne kreme.

Pretlačite namesto zgostite

Namesto smetane lahko za zgoščevanje jedi uporabite tudi moko. Juham lahko dodate krompir ali zelenjavo in jih pretlačite s paličnim mešalnikom.

Kakav namesto čokolade

Kakav v prahu vsebuje manj maščob kot čokolada. Kaj torej pra­vite na skodelico kakava (140 kcal) namesto manjše čokoladice (približno 250 kcal)?

Več začimb in zelišč

Namesto olja/maščobe omakam in solatam raje dodajte več svežih zelišč in začimb.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"