Odločitev za bolj zdravo prehranjevanje je lahka, narediti prvo spremembo pa morda ne tako. Za vas imamo nekaj preprostih nasvetov, kako narediti vašo hrano manj kalorično.
Maščoba plava na vrhu
Z ohlajenih juh ali omak boste povsem enostavno odstranili maščobo, ki plava na vrhu. Lahko pa v kuhinjsko brisačo zavijete kocko ledu in z njo posrkate maščobo iz juhe.
Juha za dušenje
Namesto da zelenjavo pečete v olju, jo raje podušite v juhi. Z doma narejeno zelenjavno juho lahko brez maščobe denimo popečete čebulo, česen ali jušno zelenjavo.
Nikar z drobtinami!
Zrezek ali ribji filet ne potrebujeta kalorično bogate panade iz moke, jajc in drobtin iz belega kruha. Oboje lahko namesto tega premažete z malce olja in popečete v teflonski ponvi.
Kečap namesto majoneze
Hamburger namesto z majonezo raje premažite s kečapom. Ta sicer vsebuje veliko sladkorja, a nič maščob. Priporočljive so tudi manj kalorične solatne kreme.
Pretlačite namesto zgostite
Namesto smetane lahko za zgoščevanje jedi uporabite tudi moko. Juham lahko dodate krompir ali zelenjavo in jih pretlačite s paličnim mešalnikom.
Kakav namesto čokolade
Kakav v prahu vsebuje manj maščob kot čokolada. Kaj torej pravite na skodelico kakava (140 kcal) namesto manjše čokoladice (približno 250 kcal)?
Več začimb in zelišč
Namesto olja/maščobe omakam in solatam raje dodajte več svežih zelišč in začimb.
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa