Rdeča pesa je bila v zadnjih nekaj letih večkrat poimenovana kot "superhrana" in z dobrim razlogom. Ta rubinasto rdeča zelenjava, polna globokih in zemeljskih okusov, je polna hranilnih snovi in vitaminov ter številnih lastnosti, ki spodbujajo zdravje.
V imenu hujšanja se mnogi od nas zanašamo na različne modne diete. Te modne diete nam lahko dajo želene rezultate, vendar le kratkoročne. Pravzaprav je lahko sledenje tem modnim dietam dolgoročno škodljivo in preden se tega zavemo, ponovno pridobimo težo, ki smo jo izgubili. Da bi se izognili takšnim napakam, je treba začeti jesti zdravo hrano in v svojo prehrano vključiti vse skupine živil, kot so vlaknine, beljakovine, kompleksni ogljikovi hidrati, minerali, vitamini in živila z nizko vsebnostjo maščob, ter jih kombinirati z drugimi živili, ki jih dopolnjujejo. Poleg tega zdravstveni strokovnjaki in nutricionisti priporočajo, da v svojo prehrano vključimo vedno več sezonske zelenjave in ena takih je rdeča pesa.
Rdeča pesa je polna hranilnih snovi, ki ščitijo telo pred različnimi boleznimi. Je odličen vir energije, ščiti pred prezgodnjim staranjem in nasploh spodbuja boljše delovanje telesa.
Rdeča pesa je bila v zadnjih nekaj letih večkrat poimenovana kot "superživilo" in z dobrim razlogom. Ta rubinasto rdeča zelenjava, polna globokih in zemeljskih okusov, je polna hranilnih snovi in vitaminov ter številnih lastnosti, ki spodbujajo zdravje. Pesa je občutljiva zelenjava z edinstveno skupino antioksidantov, znanih kot betacianini. Ti pigmenti dajejo pesi močno barvo in so vir njihove zdravilne koristi, ki vključujejo podporo jeter, izboljšanje krvnega obtoka in čiščenje krvi.
Zdravilne lastnosti pese
Čeprav je težko našteti vse zdravilne lastnosti rdeče pese, je naslednjih nekaj povsem dovolj, da se odločite za redno uživanje te zimske zelenjave. Je odličen vir folne kisline, zato se priporoča otrokom in nosečnicam. Uporabljajo ga kot zdravilo proti slabokrvnosti, izkazal pa se je za uporabnega pri zdravljenju levkemije, saj vsebuje zadostno količino železa za izgradnjo krvi in čiščenje telesa toksinov.
Zaradi vpliva na elastičnost arterij pesa preprečuje nastanek krčnih žil, zaradi vlaknin pa lahko zniža holesterol v krvi tudi do 40 odstotkov. Deluje na razstrupljanje organizma, saj spodbuja delo jeter in normalizacijo prebave, sok rdeče pese pa je odlično zdravilo za ledvice, protin in žolčnik. Vpliva celo na normalizacijo ravni krvnega tlaka. Poleg tega ima ta zelenjava le 180 kJ (43 kcal), zato se bo odlično prilegala kateri koli dieti.
Uporaba listov rdeče pese
Listi rdeče pese so zelo uporabni in zdravilni, saj so bogati s kalijem, vitaminom C, železom, folno kislino, betakarotenom in klorofilom. Liste lahko pripravimo kot špinačo ali kašast sok, hkrati pa deluje kot zdravilo in bogat vir energije.
Pesina juha
Juha iz rdeče pese dvigne razpoloženje in duha, najbolj znana različica pa je ruski boršč, ki izvira iz Ukrajine. Je okusen in zdrav ter bo zagotovo osvežil vaš jedilnik.
Priprava:
- V ponvi z debelim dnom segrejte olje.
- Dodamo gorčico in ingver ter pražimo toliko časa, da začne intenzivno dišati.
- Dodamo olupljen krompir in na kocke narezano rdečo peso ter vse skupaj zalijemo z vodo, da je gladina nekoliko višja od zelenjave.
- Pokrito kuhamo približno 30 minut, ko se zelenjava zmehča, vse skupaj mešamo, dokler ne postane gladka krema.
- Začinimo in postrežemo z žlico ali dvema smetane.