Gwyneth Paltrow in Oprah sta le dve zvezdnici, ki nista prešli na hrano brez glutena iz zdravstvenih razlogov, ampak da bi izgubili kakšen kilogram. Vse več je namreč študij, ki kažejo, da brezglutenska dieta ni namenjena le ljudem s celiakijo, ampak tudi tistim, ki želijo reči ne industrijsko pridelani prehrani, polni umetnih dodatkov.
Morda se je zaradi pomanjkanja domišljije, kakšno dieto bi lahko še izumili, v ZDA začel nov vroči trend – tudi zdravi ljudje zdaj sledijo brezglutenski dieti. Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey in Donna Karan so tri slavne osebnosti, ki pravijo, da jim hrana brez glutena izredno ustreza, da imajo zdaj več energije in manj kilogramov.
Pet prednosti brezglutenske prehrane, ki jih je v svoji študiji poudaril dr. Alessi Fasana, pediater in profesor na vseučilišču v Marylandu:
1. Upočasnjuje staranje
Pšenica, ki vsebuje gluten, zvišuje raven sladkorja v krvi. Sladkor se veže na beljakovine, oboje skupaj pa slabo vpliva na višino encima glikacije. Ta škoduje kolagenu, ki seveda skrbi za gladko in mladostno kožo.
3. Lajša tegobe menopavze
Strokovnjaki pravijo, da gluten še povečuje simptome menopavze, kot so glavoboli in vročinski vali. S hrano brez glutena lahko simptome močno zmanjšate, v najboljših primerih pa celo izginejo.
4. Pomaga pri vzdrževanju telesne teže
Ko človek preide na brezglutensko dieto, mora z jedilnika pometati veliko svojih najljubših jedi, ki so skoraj po pravilu tudi nezdrave in redilne. Takoj odpadejo sladkarije, različni mali prigrizki od piškotov do slanih palčk, krekerjev, odpade tudi hitra prehrana. Namesto tega pa je treba na jedilnik uvrstiti bolj zdravo prehrano, na primer solate, sadje, sveže sokove.
5. Zdrava hrana dobi večji pomen
Ko se odločimo za dieto, avtomatično začnemo razmišljati o zdravi prehrani. Brezglutenska dieta namreč zahteva, da ves čas razmišljamo o tem, kaj zaužijemo, vsaka hrana pač ni več primerna za naše telo.
Katera živila vsebujejo gluten?
Pri brezglutenski dieti ne smemo uživati žita in izdelkov iz pšenice, rži, ječmena in ovsa. To pomeni, da odpadejo tudi vsa živila iz teh vrst žita, kot so: moka, zdrob, kruh, drobtine, keksi, testenine, zakuhe, pecivo, omake in podobne jedi. Pozornost je treba posvetiti tudi sestavi preostalih živil, ker lahko vsebujejo vezivo pšeničnega izvora.
Jedilnik brez glutena
Zajtrk
- skodelica kave ali čaja
- brezglutensko pecivo z mlečnim namazom in dvema žlicama marmelade
- riževe kroglice brez glutena z nemastnim mlekom
- nemastni navadni jogurt s sadjem
Malica
- jogurt ali sadje ali oreščki
Ponedeljek
Kosilo
- testenine brez glutena z grahom
- losos na žaru
- paradižnikova solata
- jagode
- ananasov sok
Večerja
- riž in leča
- paprika na žaru s sezamom
- brezglutenski kruh
- jabolko
- čaj
Torek
Kosilo
- testenine brez glutena z mocarelo
- kuhana špinača
- sadna solata
Večerja
- mešanica zelenjave z dvema krompirjema
- puranji zrezek
- kuhana blitva
- brezglutenski kruh
- pomaranča
Sreda
Kosilo
- testenine brez glutena s svežim sirom
- rukola v solati
- jabolko
Večerja
- zelenjavna juha
- zeleni radič v solati
- kos brezglutenskega kruha
- 2 kosa ananasa
Četrtek
Kosilo
- špageti brez glutena s paradižnikovo omako
- zapečene artičoke
- hruška, jogurt
Večerja
- piščančja juha z zelenjavo
- kos brezglutenskega kruha
- paradižnikova solata
- papaja
Petek
Kosilo
- gobova rižota
- korenčkova solata
- jabolko, kefir
Večerja
- riži-biži
- paprike, polnjene s svežim sirom
- brezglutenski kruh
- 2 marelici
Sobota
Kosilo
- rižota po milansko
- kuhan koromač v solati
- pomaranča
- kozarec rdečega vina
Večerja
- piščančja juha z zelenjavo in brezlutenskimi testeninami
- piščančji file
- kuhan brokoli
- brezglutenski kruh
- kos lubenice