Kateri tip hormonske diete je pravi za vas?

5. 1. 2022
Deli
Kateri tip hormonske diete je pravi za vas? (foto: profimedia)
profimedia

Prav imate -  hujšanje še zdaleč ni zelo lahka naloga. Pogosto se z dietami mučimo tedne in tedne – in še to brez uspeha! Zakaj? Večina žensk si izbere dieto, v času katere jedo premalo in to samo iz strahu, da se ne bi zredile. In prav to je glavna težava!

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Skrivnost nove hormonske diete se skriva v razdelitvi na tri dietne tipe. Hormoni:

  • gestagen,
  • estrogen in
  • testosteron

... namreč odločajo o tem, kako bomo shujšali.

Vsi trije hormonski tipi bi morali obilno zajtrkovati. Tako se telo ne ohladi, ustrezno pa se »zažene« tudi izgorevanje maščob. Kruh z marmelado ali misli s sadjem nista le dovoljena, temveč tudi zelo zaželena. Kosilo se razlikuje glede na hormonski tip.

Zatorej še pred začetkom diete ugotovite, v katero skupino spadate in upoštevajte nekaj osnovnih navodil za vaš tip.

Gestagenski tip (kosilo/večerja)

profimedia

Filmska igralka Reese Witherspoon z ozkim pasom, majhno zadnjico, vitkimi stegni in majhnimi prsmi je gestagenski tip, ki mora za kosilo in večerjo beljakovine vedno zaužiti z ribo ali mesom (na primer medaljoni s toskansko zelenjavo).

Medaljoni z zelenjavo

Za 2 osebi potrebujete:

  • 2 majhni bučki
  • 2 majhna jajčevca
  • 4 paradižnike
  • pol šopka bazilike
  • 300 g svinjskega fileja
  • sol
  • črn poper
  • 1 žlico olja
  • malce svežega ali posušenega rožmarina
  • 40 g parmezana

1. Pečico segrejte na 200°C (ventilatorsko na 180°C). Zelenjavo operite in očistite. Bučki in jajčevca zrežite na večje koščke, paradižnike pa na četrtine. Baziliko operite in osušite. Potrgajte lističe in jih zrežite na trakove.

2. Meso oplaknite pod hladno vodo, ga osušite in zrežite na 2 cm debele rezine. Z vseh strani jih začinite s soljo in poprom.

3. V teflonski ponvi segrejte pol žličke olja in na njem popecite bučke in jajčevce. Začinite s soljo, poprom in rožmarinom. Dodajte še paradižnike in baziliko in nato vse skupaj stresite v model za narastke.

4. Na preostalem olju z obeh strani močno popecite medaljone. Nato jih položite na zelenjavo, povrh nastrgajte parmezan in vse skupaj pecite v pečici 10 – 15 minut.

Estrogenski tip (kosilo)

profimedia

Pevka Beyoncé Knowles je čisti estrogenski tip: ozek pas, a ženski boki, okrogla zadnjica, močna stegna. Z mešano prehrano (na primer rižota s peteršiljem ) za kosilo in z beljakovinami (na primer ribe, solate) za večerjo bo postala in ostala vitka.

Rižota  s peteršiljem

Za 2 osebi potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 2 žlički masla
  • 1 žlico oljčnega olja
  • 200 g riža za rižote
  • 1/8 l suhega belega vina
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 250 g peteršiljeve korenine
  • 1 večji šopek gladkega peteršilja
  • 2 žlici pinjol
  • sol
  • poper
  • 30 g parmezana

1. Čebulo olupite in jo zrežite na majhne kocke. V posodi lahno segrejte maslo in olje in na njem stekleno popražite čebulo. Primešajte riž in mešajte toliko časa, dokler ga ne prevleče maščobni film.

2. Postopoma prilijte še vino in juho. Preden prilijete novo, mora riž vsrkati prejšnjo tekočino.

3. Peteršiljevo korenino in peteršilj operite in očistite. Korenino zrežite na drobne kocke, liste peteršilja pa sesekljajte. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite pinjole.

4. Po 10 minutah kuhanja, rižu dodajte še peteršiljevo korenino in peteršilj. Solite, poprajte in kuhajte nadaljnjih 10 minut.

5. Riž po potrebi še začinite, rižoto pa posujte s pinjolami in parmezanom.

Testosteronski tip (kosilo/večerja)

profimedia

Filmska igralka Angelina Jolie uteleša klasičen testosteronski tip: športna, široka ramena, ozki boki, velike prsi. Za ta tip velja: po zajtrku so ogljikovi hidrati tabu, z beljakovinami (na primer smučev file – na fotografiji) pa se topijo kilogrami.

Za 2 osebi potrebujete:

  • 300 g smučevega fileja
  • 30 g nemastnega svežega sira
  • sol
  • poper
  • 2 vejici žajblja
  • 1 vejico rožmarina
  • 10 vejic limoninega timijana
  • šopek peteršilja
  • po 1 rdečo, rumeno in zeleno papriko
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • kajenski poper
  • 2 žlici pinjol

1. Smučev file oplaknite pod hladno vodo, ga osušite in razdelite na dva kosa.

2. Svež sir zmešajte s soljo in poprom in z mešanico z obeh strani premažite ribo. Zelišča oplaknite, jih osušite in drobno sesekljajte. Nato v njih povaljajte vse kose ribe. Denite v posodo, jo pokrijte in pustite počivati.

3. Paprike operite, jih očistite in nato zrežite na trakove. Česen olupite in ga sesekljajte. Vse skupaj lahno popražite na 1 žlici olja. Začinite s soljo in kajenskim poprom in zalijte z malce vode. Posodo pokrijte in pustite, da se pri majhni temperaturi duši 10 – 15 minut.

4. Segrejte še preostalo olje in na njem z vsake strani 3 – 6 minut pecite kose ribe. Nato dodajte še pinjole in vse skupaj postrezite na podušeni papriki.

Preberite še: Izgubite še tista dva odvečna kilograma! ali 20 minutni trening za lepšo postavo in dobro počutje.

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"