Dieta z bučo - stavimo, da buče še niste pripravili na toliko različnih načinov!

16. 2. 2022
Deli
Dieta z bučo - stavimo, da buče še niste pripravili na toliko različnih načinov! (foto: profimedia)
profimedia

Prihaja čas buč, ki niso le super okusne, ampak tudi prave zakladnice zdravja in prijateljice vitke linije, saj nas nasitijo, a ne redijo. 

Ker so buče bogate z vlakninami, lahko pomagajo pri lenem črevesju in spodbujajo prebavo. V njih je približno 85 odstotkov vode in pisana paleta zdravilnih učinkovin: vitamini A, C, B1, B2, B3 in B6, folna kislina, pektin ter minerali kalij, fosfor, kalcij in železo.

Tu je 5 dnevni jedilnik za ljubitelje buč, s katerim boste poskrbeli za zdravo jesen. Če dodate redno gibanje in uravnoteženo prehrano, ste na dobri poti do izgube kakšnega kilograma. Tudi če ne hujšate, pa lahko vedno dodate kakšno slastno jed iz buč v svojo knjižico receptov. 

Opozorilo: hujšanja se ne lotevajte sami, ampak se pred tem posvetujte z zdravnikom ali drugim strokovnjakom. 

JEDILNIK

Ponedeljek

Zajtrk: kuhano bučo skupaj z jabolkom, limonovim sokom in ovsenimi kosmiči zmiksajte v zdrav smuti

Sneg in dež nad Slovenijo: spremljajte, kako se premikajo padavine

Kosilo: v pečici specite rezine buč, solite, zraven pa si privoščite puranji zrezek in skledo zelene solate s polnozrnatim kruhom

Večerja: bučna juha

profimedia

Nekaj idej za malico za vse dni: jabolko, pest mandljev, jagodičevje, skodelica toplega mleka, korenček, avokado, grozdje ...

Torek

Zajtrk: jogurt in polnozrnata štručka

Kosilo: rižota z bučami in gobami ter velika skleda zelene solate z bučnimi semeni

Večerja: grozdje

profimedia
Sreda

Zajtrk: dve trdo kuhani jajci in kos kruha

Kosilo: bučna juha z bučnimi semeni in velike skleda solate

Večerja: dve rezini opečenega kruha z namazom iz bučnih semen ali humusom

profimedia
Četrtek

Zajtrk: bučna pita in navaden jogurt

Kosilo: zelenjavna juha puranji zrezek, skleda solate in kos kruha

Večerja: na olivnem olju popečene rezine buče, lahko pa tudi krožnik juhe od kosila

profimedia
Petek

Zajtrk: jogurt in dva polnozrnata toasta.

Kosilo: rižota iz ajde z bučami, pečene paprike s česnom ter jabolko.

Večerja: sadje po želji.

Preberite še: 7 najbolj bizarnih in nenavadnih diet, ki so jim ljudje dejansko sledili ali Kako je Tom Kerridge, chef z Michelinovimi zvezdicami, shujšal 70 kg in ostal srečen (+ recept iz njegove knjige)

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"