Zato bi morali vsak dan pojesti žlico paradižnikove mezge

14. 7. 2024
Deli
Zato bi morali vsak dan pojesti žlico paradižnikove mezge (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste med ljubitelji tega rajskega sadeža? 

Na soncu dozoreli in sveže obrani paradižniki so slastni – in kar pokajo od vseh koristnih hranil, kot so vitamin C, kalij in likopen. Toda ali ste vedeli, da so koristi paradižnika lahko še večje, če ga skuhate?

Profimedia

Paradižnik velja za enega najbolj priljubljenih sadežev – porabimo ga zares veliko in pripravljamo na vse mogoče načine. Zelo pogosto se znajde v solatah, različnih omakah in jedeh, kot je rižota. Iz njega radi skuhamo juho, nekatere sorte pa so dobra izbira za konzerviranje in pripravo mezge. 

Čajna žlička paradižnikove mezge na dan za boljše zdravje

Paradižnikova mezga ni nič drugega kot močno koncentrirana paradižnikova omaka, ki se jo dobi z dolgotrajnim kuhanjem tega sadeža. Paradižnik se kuha več ur, zaradi česar se zmanjša vsebnost vode. Nato se odstranijo semena in lupina ter nadaljuje s kuhanjem tekočine oziroma nastale omake, dokler ne dobimo gostega in bogatega koncentrata. 

Ne spreglejte še:

Koncentrat oziroma mezga sama ni zdravju škodljiva, kot so prepričani mnogi. Je pravzaprav redek primer med živili, ki se s predelavo izboljša. Med postopkom priprave se namreč likopen, napadalec prostih radikalov, močno skoncentrira in tako še učinkoviteje ščiti celice pred poškodbami.

Zakaj potem prepričanje, da mezga ni zdrava? Problematični so dodatki. Nekatere mezge vsebujejo predvsem veliko dodane soli, včasih pa jim dodajo tudi druge začimbe in zelišča. 

Nekaj dobrih lastnosti likopena

Likopen v paradižnikih bi lahko pomagal pri preprečevanju raka na prostati.

Profesor Richard van Breemen z univerze Oregon State je prvi opazil potencial likopena, potem ko je prebral raziskavo moških zdravnikov: tisti, ki so zaužili največ likopena v obliki paradižnikove omake, paradižnikove paste in svežih paradižnikov, so imeli najmanjšo pojavnost raka na prostati.

Likopen lahko zmanjša dejavnike tveganja za srčne bolezni, saj zmanjšuje poškodbe zaradi prostih radikalov, znižuje raven slabega LDL holesterola in povečuje raven dobrega HDL holesterola.

Podatki raziskav kažejo tudi, da bi lahko likopen koristil ženskam, ki so zbolele za rakom na dojkah. Likopen lahko pripomore tudi k bolj zdravi koži. 

Najboljša je domača paradižnikova mezga

Čeprav lahko v trgovinah najdemo mezge z manj dodane soli in brez drugih dodatkov, je najboljša mezga tista, ki jo pripravimo sami doma. Res je, da vzame veliko časa, vendar je priprava zelo preprosta. Vse, kar potrebujete, je dobra količina zrelih paradižnikov, velik lonec in pekač.

Tako naredite:
Profimedia
Natančne količine preverite na koncu članka!

Preverite tudi:

1.

Paradižnike prepolovite ali narežite na četrtine, odvisno od velikosti, odstranite peclje ter semena in stresite v velik lonec ter zavrite. Občasno premešajte, dokler ne spustijo soka.

Pustite vreti približno 30 minut, dokler se paradižniki ne zmehčajo in se tekočina malce pokuha.

2.

Paradižnike stisnite skozi gosto cedilo, da odstranite lupine in morebitna preostala semena.

3.

Paradižnikov pire vlijte nazaj v lonec in nadaljujte s kuhanjem. Po okusu oziroma po želji solite, nekoliko znižajte temperaturo in ne pozabite, zdaj boste morali mešati pogosteje. Ko se pire zgosti, po približno 45 do 55 minutah kuhanja, še malenkost znižajte temperaturo, da preprečite brbotanje in škropljenje. 

4.

Medtem pripravite pekač – rahlo ga premažite z oljem. Mezgo stresite v pekač in z lopatko enakomerno porazdelite. Prekriti mora celoten pekač.

5.

Pekač postavite v pečico, ogreto na 93 stopinj, če ima ventilator, ga vključite, in pecite 30 minut.

6.

Pekač vzemite iz pečice in mezgo z lopatko dobro premešajte (tako preprečite, da bi nastala skorjica) ter ponovno enakomerno porazdelite v obliki kvadrata – približno 3 mm debeline (mezga bo zdaj prekrivala manjši del pekača).

Bodite zelo natančni glede tega, saj se lahko sicer del, ki je tanjši, zažge. S papirnato brisačko tudi očistite vse koščke paradižnika, ki so se oprijeli robov.

7.

Pekač postavite nazaj v pečico in nadaljujte s peko, dokler paradižnikova mezga ni več podobna omaki, temveč je zelo gosta in malce lepljiva. To lahko traja približno 3 ure.

Vendar mezgo vsakih 20 minut premešajte in spet enakomerno razmažite.

8.

Pustite, da se paradižnikova mezga ohladi na sobno temperaturo.

9.

Z mezgo napolnite čist kozarec, z žlico dobro potlačite, da se znebite zračnih žepkov in poravnajte. Preden kozarec zaprete, vlijte nekaj olivnega olja, da mezga ne bo izpostavljena zraku. Kozarec dobro zaprite in postavite v hladilnik.

10.

Mezga bo v hladilniku zdržala približno leto dni, vendar vsakič, ko jo uporabite, poravnajte površino in znova dodajte neka olja.

Olivno olje bo tudi poskrbelo, da bo telo absorbiralo več likopena. Likopen je namreč v maščobi topen vitamin. 

Avtor recepta je David Leite, večkrat nagrajeni chef in avtor številnih kuharskih knjig. Originalen recept zahteva:

  • 4,5 kg zelo zrelih paradižnikov (npr. slivov paradižik)
  • 9 do 35 g soli (oz. odvisno od osebnih preferenc)
  • 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja + nekaj več za shranjevanje mezge
  • 473 ml kozarec
  • pekač  cca. 30.5 by 43 cm

Preverite še.