19 nasvetov za spopad s solatnim barom.
1. Gobe
Niso ne strupene ne halucinogene, pa tudi ne hranljive. V njih je veliko vode ter malo maščob in ogljikovih hidratov. Beljakovine v šampinjonih so sestavljene iz aminokislin, ki so nujnih za tvorbo človekovih beljakovin.
2. Kremne solate
Z drugim imenom bela smrt. Če že morate imeti francosko solato (3/4 skodelice=26 gramov maščobe), jo dajte vsaj čez surovo zelenjavo. Dresing nadomešča kar majoneza.
3. Redkvice
Ni pomembno, kako jih režete, to so gomolji. Hujše je, da so gomolji brez omembe vredne hranilne vrednosti. Pojesti jih boste morali vsaj pol skodelice, da bi zaužili en gram vlaknin, kar ne zadovolji niti zajca.
4. Kalčki alfalfa
Ne trudite se s to malo prevaro zdrave prehrane. Pol skodelice vsebuje samo sledove hranilnih snovi. Vendar so skoraj povsem brez kalorij, tako da se lahko, če vam ugaja njihov okus, dobesedno bašete z njimi.
5. Naribano korenje
Ne dajajte ga na vrh solate, temveč ga četrt skodelice vmešajte v solato in zaužili boste skoraj dnevni odmerek beta karotena. Učinkuje tudi protibakterijsko.
6. Cvetača
Obledela sestrična brokolov ima samo kanček vitamina C in beta karotena. Boljše bo, če podvojite količino brokolov in preskočite to bledo imitatorko.
7. Sončnična semena
Nekaj žlic vsebuje dovolj natrija in magnezija, znižuje krvnegi tlak, folati pa preprečujejo srčne bolezni.
8. Črne olive
Čeprav te drobne maščobne bombe ne bodo škodile vašemu srcu, mu prav grozno koristile tudi ne bodo. Pojesti jih morate 10, da zaužijete samo 3 grame enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo zniževati količino holesterola.
9. Čičerika
Pol skodelice vsebuje 6 gramov beljakovin, 5 gramov vlaknin in nekaj vitamina B.
10. Trdo kuhana jajca
Eno ima 6 gramov beljakovin, nekaj luteina in zeaksantina, snovi, ki lahkopreprečita starostno slabovidnost. Pa saj veste, ne pretiravajte z rumenjaki!
11. Majhni paradižniki
Te male frnikole imajo ravno toliko za prostato varovalnega likopena kot njihovi veliki bratje. Ugodno vplivajo na srce in ožilje in čistijo kožo.
12. Kumare
Slabe po količini hranljivih snovi in vlaknin ter po okusu. Jih mogoče ljudje zato utapljajo v kisu in jih imenujejo delikatesne?!
Toda vsebujejo snovi, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa in so zato pomembne za zdravljenje srčnih in ledvičnih bolezni. Njihov sok topi kristale sečne kisline - ledvični kamni, kamni v mehurju.
13 in 14. Ledenka in mešanica zelenih solat
S stališča prehranske vrednosti bosta imeli tak učinek, kot če bi hoteli z golimi rokami premakniti tank. Toda vsebujeta folate, ki preprečujejo srčne bolezni, in vlaknine, ki negujejo stene vašega črevesja.
15. Skuta
Najboljša možna izbira iz sirarske palete v solatnem baru. Pol skodelice polnomastne skute ima samo 108 kalorij in 5 gramov maščobe, da pa vam 13 gramov beljakovin.
16. Brokoli
Šest glavic vas oskrbi s potrebno dnevno količino vitamina C in z 20 odstotki dnevne količine beta karotena. Dodaten plus: brokoli vsebujejo veliko različnih kompleksnih snovi z antikancerogenimi lastnostmi. Pojejte jih, kolikor jih morete!
17. Nariban poltrdi sir
Pol skodelice sira vas bo »obogatilo« za približno 19 gramov maščob. Drugič se rajši omejite na žličko.
18. Skrivnostni dodatki
(Pražena slanina, krotončki, kitajski rezanci) so slani, hrustljavi, so bolj grisini kot pa zelenjava. Od omenjene trojice so še najboljši krotončki. Deset jih vsebuje približno 50 kalorij in 2 grama maščobe. Kitajski rezanci so navadno precej mastni. In koščki slanine? So pač slanina in vsi vemo, kako zdrava je.
19. Solatni prelivi
Prelivi z malo maščobe niso tudi nizkokalorični, kot bi utegnili pomisliti, zato bodite zmerni! Boljši izbor? Repično olje in rdeči vinski kis. Repično olje vsebuje omega-3 maščobne kisline, ki zmanjšujejo nevarnost za nastanek srčnih bolezni, vinski kis pa doda flavonoide, dobre za varovanje ožilja.
Jennifer Haigh, Primož Benedik
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?