Solatni bar - znate izbrati?

26. 4. 2001
Deli
Solatni bar - znate izbrati?

19 nasvetov za spopad s solatnim barom.

1. Gobe

Niso ne stru­pe­ne ne ha­lu­ci­no­ge­ne, pa tudi ne hran­lji­ve. V njih je ve­li­ko vode ter malo maš­čob in oglji­ko­vih hi­dra­tov. Be­lja­ko­vi­ne v šam­pi­njo­nih so se­stav­lje­ne iz ami­no­kis­lin, ki so nuj­nih za tvor­bo člo­ve­ko­vih be­lja­ko­vin.

2. Krem­ne so­la­te

Z dru­gim ime­nom bela smrt. Če že mo­ra­te ime­ti fran­co­sko so­la­to (3/4 sko­de­li­ce=26 gra­mov maščo­be), jo daj­te vsaj čez su­ro­vo ze­le­nja­vo. Dre­sing na­do­meš­ča kar ma­jo­ne­za.

3. Red­kvi­ce

Ni po­memb­no, kako jih re­že­te, to so go­mo­lji. Huj­še je, da so go­mo­lji brez omem­be vred­ne hranilne vred­no­sti. Po­je­sti jih bo­ste mo­ra­li vsaj pol sko­de­li­ce, da bi za­uži­li en gram vlak­nin, kar ne za­do­vo­lji niti zaj­ca.

4. Kal­čki al­fal­fa

Ne tru­di­te se s to malo pre­va­ro zdra­ve pre­hra­ne. Pol sko­de­li­ce vse­bu­je samo sle­do­ve hra­nil­nih sno­vi. Ven­dar so sko­raj pov­sem brez ka­lo­rij, tako da se lah­ko, če vam uga­ja nji­hov okus, dobesedno ba­še­te z nji­mi.

5. Na­ri­ba­no ko­re­nje

Ne da­jaj­te ga na vrh so­la­te, tem­več ga če­trt sko­de­li­ce vme­šaj­te v so­la­to in za­uži­li bo­ste sko­raj dnev­ni od­me­rek beta ka­ro­te­na. Učin­ku­je tudi pro­ti­bak­te­rij­sko.

6. Cve­ta­ča

Ob­le­de­la se­strič­na bro­ko­lov ima samo kan­ček vi­ta­mi­na C in beta ka­ro­te­na. Bolj­še bo, če pod­vo­ji­te ko­li­či­no bro­ko­lov in pre­sko­či­te to ble­do imi­ta­tor­ko.

7. Sonč­nič­na se­me­na

Ne­kaj žlic vse­bu­je do­volj na­tri­ja in mag­ne­zi­ja, zni­žu­je krv­ne­gi tlak, fo­la­ti pa ­pre­pre­ču­jejo srč­ne bolez­ni.

8. Črne oli­ve

Če­prav te drob­ne maš­čob­ne bom­be ne bodo ško­di­le va­še­mu srcu, mu prav groz­no ko­ri­sti­le tudi ne bodo. Po­je­sti jih mo­ra­te 10, da za­uži­je­te samo 3 gra­me en­krat ne­na­si­če­nih maš­čob­nih kis­lin, ki po­ma­ga­jo zni­že­va­ti ko­li­či­no ho­le­ste­ro­la.

9. Či­če­ri­ka

Pol sko­de­li­ce vse­bu­je 6 gra­mov be­lja­ko­vin, 5 gra­mov vlak­nin in ne­kaj vi­ta­mi­na B.

10. Trdo ku­ha­na jaj­ca

Eno ima 6 gra­mov be­lja­ko­vin, ne­kaj lu­te­i­na in ze­ak­san­ti­na, sno­vi, ki lah­ko­pre­pre­či­ta sta­rost­no slabo­vid­nost. Pa saj ve­ste, ne pre­ti­ra­vaj­te z ru­me­nja­ki!

11. Majh­ni pa­ra­dižniki

Te male fr­ni­ko­le ima­jo rav­no to­li­ko za pro­sta­to va­ro­val­ne­ga li­ko­pe­na kot nji­ho­vi ve­li­ki brat­je. Ugod­no vpli­va­jo na srce in oži­lje in či­sti­jo kožo.

12. Ku­ma­re

Sla­be po ko­li­či­ni hran­lji­vih sno­vi in vlak­nin ter po oku­su. Jih mo­go­če ljud­je zato utap­lja­jo v kisu in jih ime­nu­je­jo de­li­ka­tes­ne?!

Toda vse­bu­je­jo sno­vi, ki po­spe­šu­je­jo iz­lo­ča­nje vode iz te­le­sa in so zato po­memb­ne za zdrav­lje­nje srč­nih in led­vič­nih bo­lez­ni. Nji­hov sok topi kri­sta­le seč­ne kis­li­ne - led­vič­ni kam­ni, kam­ni v mehurju.

13 in 14. Le­den­ka in me­ša­ni­ca ze­le­nih so­lat

S sta­liš­ča pre­hran­ske vred­no­sti bo­sta ime­li tak uči­nek, kot če bi ho­te­li z go­li­mi ro­ka­mi pre­mak­ni­ti tank. Toda vse­bu­je­ta fo­la­te, ki pre­pre­ču­je­jo srč­ne bo­lez­ni, in vlak­ni­ne, ki ne­gu­je­jo ste­ne va­še­ga čre­ves­ja.

15. Sku­ta

Naj­bolj­ša mož­na iz­bi­ra iz si­rar­ske pa­le­te v so­lat­nem baru. Pol sko­de­li­ce pol­no­mast­ne sku­te ima samo 108 ka­lo­rij in 5 gra­mov maš­čo­be, da pa vam 13 gra­mov be­lja­ko­vin.

16. Bro­ko­li

Šest gla­vic vas oskr­bi s po­treb­no dnev­no ko­li­či­no vi­ta­mi­na C in z 20 od­stot­ki dnev­ne ko­li­či­ne beta ka­ro­te­na. Do­da­ten plus: bro­ko­li vse­bu­je­jo ve­li­ko raz­lič­nih kom­pleks­nih sno­vi z anti­kan­ce­ro­ge­ni­mi last­nost­mi. Po­jej­te jih, ko­li­kor jih mo­re­te!

17. Na­ri­ban pol­tr­di sir

Pol sko­de­li­ce sira vas bo »obo­ga­ti­lo« za pri­bliž­no 19 gra­mov maš­čob. Dru­gič se raj­ši ome­ji­te na žlič­ko.

18. Skriv­nost­ni do­dat­ki

(Pražena sla­ni­na, kro­ton­čki, ki­taj­ski re­zan­ci) so sla­ni, hrus­tlja­vi, so bolj gri­si­ni kot pa ze­le­nja­va. Od ome­nje­ne tro­ji­ce so še naj­bolj­ši kro­ton­čki. De­set jih vse­bu­je pri­bliž­no 50 ka­lo­rij in 2 gra­ma maščo­be. Ki­taj­ski re­zan­ci so na­vad­no pre­cej mast­ni. In koš­čki sla­ni­ne? So pač sla­ni­na in vsi vemo, kako zdra­va je.

19. So­lat­ni pre­li­vi

Pre­li­vi z malo maš­čo­be niso tudi niz­ko­ka­lo­rič­ni, kot bi uteg­ni­li po­mis­li­ti, zato bo­di­te zmer­ni! Bolj­ši iz­bor? Re­pič­no olje in rde­či vin­ski kis. Re­pič­no olje vse­bu­je omega-3 maš­čob­ne kis­li­ne, ki zmanjšuje­jo ne­var­nost za na­sta­nek srč­nih bo­lez­ni, vin­ski kis pa doda fla­vo­no­i­de, do­bre za varovanje oži­lja.

Jennifer Haigh, Primož Benedik

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?