Če poznate ta trik, lahko v trenutku ugotovite, kako varna so jabolka, ki jih imate doma.
Uporaba kemikalij pri proizvodnji sadja ima več funkcij. Proizvajalci jih včasih uporabljajo za zatiranje škodljivcev, za podaljšan rok uporabe ali preprosto za bolj privlačen videz v trgovini. Nekatere take snovi pa so lahko, sploh v večjih količinah, izredno škodljive za zdravje.
Ne spreglejte:
- V čem je skrivnost najbolj vroče diete ta hip? Kilogrami se topijo 3 tedne, jedilnik pa je "za prste obliznit"
- To jed je oboževala vsa bivša Jugoslavija: je hitra, enostavna, zdrava in izredno okusna
Kako se zaščititi pred vplivom škodljivih kemikalij?
Mnogi strokovnjaki so že govorili o tem, kako se zaščititi pred zastrupitvijo s "škropljenim" sadjem, kot so jabolka. Prvi korak je, da sadje operete v topli vodi, ki ji lahko dodate tudi sodo bikarbono.
Če kupujete domače izdelke, od preverjenih prodajalcev, za katere veste, da ne uporabljajo nobenih kemikalij, lahko jabolko preprosto operete in zaužijete. Če pa jih kupite v trgovini, kjer niste prepričani, kako so bila pridelana, je priporočljivo, da jabolka olupite.
A tukaj nastane druga težava: če olupimo jabolko, v resnici zavržemo glavni vir vitaminov A in C, kalcija, fosforja, železa ter koristnih antioksidantov. Zato je najboljše izbirati takšne sadeže, ki jih ne bo potrebno lupiti.
Kako prepoznati, če so jabolka obdelana s kemikalijami?
Obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko ugotovite, kako strupeno je določeno sadje ali zelenjava. Pri jabolku denimo lahko sadež ocenite že na pogled: če je jabolko videti popolne oblike in barve (morda celo izgleda kakor, da se "blešči"), je to lahko znak, da je bilo obdelano s kemikalijami.
Drugi trik pa je, da jabolko preprosto narežite napol: če hitro potemni, ga lahko varno zaužijete skupaj z lupino. Vseeno pa ga prej temeljito operite z vodo in sodo bikarbono.
Vir: krstarica.com
Preverite še podkast epizodo s psihoterapevtom:
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec