Vas zanima, kaj bi se zgodilo z vašim telesom, če bi redno jedli jagode? Znanstveniki so postregli z zanimivimi ugotovitvami ...
Jagode so priljubljen sadež, ki ne navdušuje le s svojim sladkim okusom, temveč tudi z izjemnimi koristmi za zdravje. Vse več raziskav potrjuje, da lahko redno uživanje jagod pozitivno vpliva na različne telesne funkcije, od srčno-žilnega zdravja do delovanja možganov.
Ena skodelica celih jagod (približno 144 gramov) vsebuje le okoli 46 kalorij, 11 gramov ogljikovih hidratov, 3 grame vlaknin in kar 85 miligramov vitamina C, kar je več kot znaša dnevna priporočena količina. Poleg tega vsebujejo tudi kalij, magnezij, folno kislino in druge pomembne mikrohranilne snovi.
Jagode so bogate z antioksidanti, kot so vitamin C in flavonoidi, ki dokazano zmanjšujejo kronična vnetja in s tem tveganje za razvoj bolezni srca in sladkorne bolezni. Nekatere študije kažejo, da lahko redno uživanje jagod pomaga znižati krvni tlak in raven holesterola v krvi. Obenem polifenoli, ki jih jagode vsebujejo, prispevajo k ohranjanju kognitivnih funkcij, kar pomeni, da lahko pripomorejo k počasnejšemu upadu miselnih sposobnosti v starosti.
Jagode vsebujejo tudi veliko vlaknin, kar pozitivno vpliva na prebavo, preprečuje zaprtje in spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju. Poleg tega njihov nizek glikemični indeks pripomore k uravnavanju ravni sladkorja v krvi, saj vlaknine upočasnjujejo absorpcijo sladkorjev in zmanjšujejo inzulinski odziv.
Čeprav so jagode varne za večino ljudi, lahko pri posameznikih, ki so občutljivi na salicilate ali alergični na podobno sadje, povzročijo blage reakcije, kot so glavoboli ali prebavne težave. Vendar so takšni primeri redki, večina ljudi pa jagode lahko brez težav vključuje v svojo prehrano. Poleg svežih jih lahko uživamo tudi zamrznjene, sušene ali v prahu, kar dodatno povečuje njihovo uporabnost v vsakodnevnih obrokih.
Redno uživanje jagod je torej ena najpreprostejših in najbolj okusnih poti do boljšega zdravja – vse od srčno-žilnega sistema do črevesja in možganov, piše Krstarica.