Zagotovo ste že slišali, da je temna čokolada boljša izbira od mlečne. Pa je to res? Preverite, kaj o tem meni nutricionistka.
Čokolada navdušuje s svojim slastnim okusom in je ena najbolj priljubljenih živil v sladicah. Pogosto pa slišimo, da je temna čokolada izjemno zdrava, medtem ko naj bi mlečna čokolada bila zelo slaba izbira, ki bi se ji morali izogibati v širokem loku. Pa je temu res tako?
Ne spreglejte:
- Fit po 50. letu: 5 namigov, kako se počutiti mlajši in živeti dlje
- Zajtrk za vitek trebuh: 6 enostavnih in slastnih receptov, ki se jim ne boste mogli več upreti!
- Gastroenterolog razkriva 5 poceni zelišč, ki odpravljajo vnetja in pripomorejo k zdravju črevesja
Koristi temne čokolade
Temna čokolada vsebuje večji delež kakava, ki ima antioksidativne lastnosti. Zaradi tega ima lahko kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje.
"Temna čokolada lahko pomaga ščititi pred oksidativnim stresom, zmanjševati vnetja v telesu in preprečevati določene kronične bolezni, kot so bolezni srca in celo določene vrste raka," je za portal healthshots.com pojasnila Divya Gopal, dietetičarka in nutricionistka.
Tukaj so glavne prednosti temne čokolade:
- Spodbuja zdravje srca: Večina temnih čokolad vsebuje veliko flavonoidov, ki so povezani z manjšim tveganjem za bolezni srca. Izkazalo se je, da temna čokolada lahko pomaga tudi znižati "slab" LDL holesterol.
- Krepi kognitivne funkcije: Flavonoidi v temni čokoladi lahko tudi ščitijo zdravje možganov, izboljšujejo kognitivne funkcije ter zavirajo kognitivni upad, povezan s staranjem.
- Izboljšuje razpoloženje: Temna čokolada vsebuje spojine, ki lahko spodbudijo proizvodnjo endorfinov in serotonina, ki prispevata k dobremu počutju in lahko celo ublažita tesnobo ali razdražljivost.
- Vsebuje antioksidante: Antioksidanti v temni čokoladi lahko ščitijo celice pred prostimi radikali in zmanjšujejo tveganje za polezni, povezane z oksidativnim stresom.
- Pripomore k zdravi teži: Temna čokolada je bolj nasitna od mlečne, zaradi česar je zaužijemo manj, kar lahko pomaga tudi pri vzdrževanju zdrave telesne teže.
Temna čokolada ima pozitivne učinke takrat, ko jo uživamo v zmernih količinah. Pretiravanje lahko vodi do številnih stranskih učinkov, kot so prebavne motnje, nespečnost, težave s srcem, glavoboli, alergije itd.
Ali je mlečna čokolada zdrava?
Mlečna čokolada je običajno sestavljena iz kombinacije kakava, kakavovega masla, mleka in sladkorja. Ponaša se z bogatim, kremastim okusom.
Tako kot vse čokolade, tudi mlečna vsebuje spojine, ki spodbujajo sproščanje endorfinov in serotonina, kar lahko izboljša razpoloženje. Zaradi vsebnosti mleka ima mlečna čokolada tudi manjše količine kalcija, fosforja in magnezija. Po drugi strani pa vsebuje manj kakava, zaradi česar ima manj izrazite prednosti, kakor temna čokolada.
Temna ali mlečna čokolada: kaj je bolj zdravo?
Mlečna čokolada vsebuje manj kakava, ki ima številne prednosti za zdravje, po drugi strani pa ima običajno več sladkorja in maščob. Vseeno pa zaradi prisotnosti mleka vsebuje nekaj več kalcija, fosforja in magnezija.
"Temna čokolada v splošnem velja za bolj 'zdravo' od mlečne, saj ima več kakava," pravi Divya Gopal. Vseeno pa ima tudi mlečna čokolada svoje prednosti.
Kaj torej izbrati? Obe čokoladi sta lahko del uravnotežene prehrane, če jih smiselno umestimo v svoje obroke in s količino ne pretiravamo. Tako temna, kakor mlečna čokolada nista primerni za uživanje v prekomernih količinah, obe pa lahko predstavljata odličen posladek.
Vir: healthshots.com
- Preberite si še: Dr. Teja Klančič: "Sladila res niso tako nedolžna zadeva"
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del