Skrivnost je v zajtrku: s tem obrokom Francozinje skrbijo za vitko linijo

15. 6. 2024
Deli
Skrivnost je v zajtrku: s tem obrokom Francozinje skrbijo za vitko linijo (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Francozinje vsako jutro jedo enak zajtrk in ravno to je njihova skrivnost do vitke postave.

Francozinje že od nekdaj veljajo za elegantne in prefinjene, hkrati pa slovijo tudi po zavidljivi postavi. Svojo vitkost pripisujejo načinu življenja, ki med drugim zajema tudi ustrezno prehrano. Še posebej veliko pomena naj bi pripisovale zajtrku.

Ne spreglejte:

Seveda ne pozabimo, da vse Francozinje ne zajtrkujejo enako in da tradicionalni zajtrk v Franciji zagotovo ni za vse enak. Vendar pa določena pravila obstajajo. Gremo po vrsti!

Tipičen francoski zajtrk ni velik obrok za mizo in je sestavljen iz preprostih sestavin. Zajtrk v Franciji je pogosto sladek in ne slan. Pomislite na popečen polnozrnat kruh in marmelado z visokim deležem sadja ali obvezno pecivo, izpopolnjeno pri nas. V Franciji običajno ne gre za ocvrta jajca ali omleto – jajca pogosteje obravnavajo kot možnost obroka brez zajtrka.

Ali je dobro piti kavo, ko ste prehlajeni? Kaj pravi strokovnjakinja

Tukaj je nekaj najpogostejših zajtrkov v Franciji:

Pecivo, kot je pain au chocolat ali rogljički

Masleni rogljiček je preprosto izhodišče vsakega zajtrka v Franciji. Parižanke ga bodo kupile v svoji najljubši boulangerie in nato uživale ob skodelici café au lait (kava z mlekom) ali sveže iztisnjenega pomarančnega/grenivkinega soka.

Francoski toast (sladko popečena rezina bagete)

Ko Francozinje pečejo toast, je to nekaj drugega, kot smo vajeni. Njihov toast je namreč sladek - recept pa je preprosto ocvrt kos kruha v mleku in jajcu, ki mu je treba dodati ščepec cimeta in sladkorja. Popecite ga na kocki masla, za pristen francoski okus.

Nizkokalorični jogurt in/ali kos svežega sadja

Ena od dietnih različic zajtrka se v Franciji skrči na skodelico nizkokaloričnega (grškega) jogurta, ki mu dodamo sveže sezonsko sadje ali jagodičevje (polno antioksidantov).

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem