Kaki z ali brez lupine? Tako pravilno pripravite rajsko jabolko

24. 11. 2023
Deli
Kaki z ali brez lupine? Kako pravilno pripraviti rajsko jabolko (foto: Profimedia)
Profimedia

Lahko ga uživamo samega, z jogurtom ali ga vmešamo v smoothie. Iz njega lahko spečemo slasten kruh, če kaki dodamo solati, pa nas prijetno preseneti s sadno noto. Toda ali bi morali kaki pravzaprav olupiti?

Na policah v trgovinah spet žari ta čudovit oranžen sadežrajsko jabolko, ki se lahko pohvali s številnimi dobrodejnimi lastnostmi. Kaki namreč vsebuje veliko beta karotena in mineralov, kot so magnezij, kalcij, kalij in železo. In študije so pokazale, da vsebuje več prehranskih vlaknin na 100 gramov kot jabolko.

Če si kakija ne privoščite prav pogosto ali si ga boste morda prvič in ste malce negotovi, kako sadež pripraviti, sledi nekaj nasvetov.  

Kdaj je kaki najboljši?

Kaki – rajsko jabolko – se lahko pohvali s številnimi dobrodejnimi lastnostmi. Je namreč odličen vir pomembnih vitaminov in mineralov in tudi veliko prehranskih vlaknin vsebuje.

Kaki – rajsko jabolko – se lahko pohvali s številnimi dobrodejnimi lastnostmi. Je namreč odličen vir pomembnih vitaminov in mineralov in tudi veliko prehranskih vlaknin vsebuje.

Profimedia

Kaki je prijetno sladek in slasten, ko je ravno prav zrel. Vendar niso vse sorte enake: obstajajo sorte, ki si jih lahko privoščite še čvrste in hrustljave – takšen je denimo kaki, ki ga boste v trgovini pogosto našli pod imenom vanilja kaki. Večino pa je treba umediti, sicer je sadež trpek.

Na srečo ni težko ugotoviti, kdaj je 'navaden' kaki zrel. Sadež mora biti tako mehek, da njegovo sladko, želatinasto meso skoraj prodre skozi lupino, ko nanjo nežno pritisnete.

Če ste izbrali še nezrel kaki, ga doma preprosto pustite na sobni temperaturi – in v nekaj dneh bo dozorel. Če zrelega sadeža ne želite takoj pojesti, lahko v hladilniku počaka dan ali dva.

Ugrizniti ali narezati?

Kaki je prijetno sladek in slasten, ko je ravno prav zrel.

Kaki je prijetno sladek in slasten, ko je ravno prav zrel.

Profimedia

Kaki najprej temeljito operite pod tekočo vodo. Lahko si ga privoščite kot jabolko ali ga z ostrim nožem prepolovite in izrežite pecelj. Nato obe polovici narežite na trakove, četrtine ali kocke – po svojem okusu in odvisno od trdote kakija.  

Če je kaki že zelo mehek, lahko uporabite kar žlico.

Kaki z ali brez lupine?

Lupina je užitna. Vendar je lahko pri manj zrelih sadežih nekoliko trda in rahlo grenkega okusa. Če želite kaki kljub temu pojesti, ga lahko tudi olupite.

Ob nakupu pa vedno pazite, da sadeži niso poškodovani in da na lupini ni pik in madežev.

Preverite še:

Zakaj bi morali paradižnikovi omaki vedno dodati cimet

Ali pa preizkusite preprost in slasten recept:  Pečen kaki – polnjen z jabolki in orehi

 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?