Azteški cesar je dejal, da je dala vojakom ena sama skodelica kakava toliko energije, da so lahko marširali cel dan.
To seveda ni bil kakav, ki ga poznamo danes. Bil je zrnat, grenak in pogosto z mastno peno po vrhu. Občasno pa so mu primešali še čili ali človeško kri. Naša sladka čokolada – ki ji je pogosto dodano mleko v prahu in sladkor – je produkt industrijske revolucije.
Čokolada – zdravo živilo?
Do nedavnega čokolada ni veljala za zdravo živilo – nanjo se je gledalo bolj kot na grešni užitek.
Toda v zadnjih 30 letih se je začel naš pogled na čokolado in kakav – osnovno sestavino čokolade – spreminjati in za to so zaslužne številne raziskave.
Predvsem so se začela mnenja deliti leta 1997, ko so raziskovalci z univerze Harvard objavili raziskavo o ameriških staroselcih.
Raziskovalci so poročali, da ima ljudstvo Kuna, ki živi na otokih ob obali Paname zelo nizek krvni tlak, da živijo dlje in da je pri njih verjetnost za srčni infarkt, kap in razvoj diabetesa tipa 2 ter rakavih obolenj precej nižja v primerjavi s tistimi, ki so živeli na celini.
Kar loči otoško ljudstvo Kuna od pripadnikov s celine, je velika poraba kakava – v povprečju spijejo več kot pet skodelic kakava na dan.
Od objave omenjene študije so blagodejne učinke čokolade in kakava na zdravje srca in ožilja potrdile še številne druge laboratorijske in klinične študije.
Kaj torej vsebuje kakav, da prinaša vse te koristi za zdravje?
Odgovor so verjeno flavonoidi, zlasti spojina epikatehin. Laboratorijskie študije so pokazale, da je epikatehin močan antioksidant.
Vendar pa se spojina v človeškem telesu ne obnaša kot bi morda pričakovali – telo epikatehinov ne more absorbirati v dovolj visokih koncentracijah, da bi bili ti lahko tako učinkoviti kot antioksidanti.
V procesih v telesu sodelujejo drugače: izboljšajo pretok krvi in tako pozitivno vplivajo na kardiovaskularni sistem. Tako vplivajo na zniževanje krvnega tlaka, vplivajo pa tudi na raven HDL holesterola in podpirajo delovanje insulina.
Zdaj pa pride na vrsto izziv!
Druga težava pa je, da večina čokolad, ki so nam dostopne v trgovinah, vsebuje nezadostne količine flavonoidov, vključno z epikatehinom, da bi dejansko lahko imele kakršenkoli vpliv na zdravje.
Kako potem razložiti rezultate vseh teh raziskav?
V nedavnem pregledu je bilo ugotovljeno, da so bile v številnih raziskovalnih poskusih uporabljene posebej izdelane čokolade, ki jih NI mogoče najti v trgovinah, učinki, opaženi pri staroselcih Kuna, pa so lahko posledica velikih količin kakava, ki ga zaužijejo.
Bi se morali vrniti k viru?
Obstaja trend uživanja hladno stiskanih kakavovih zrn kakavovca (Theobroma) – in zagovorniki trdijo, da je surovi kakav učinkovitejši.
Vendar po pregledu literature študij, ki bi preučevale učinke surovega kakava na zmanjševanje tveganja za bolezni srca in ožilja ni bilo najti. Vse študije so uporabljale industrijsko proizvedeno čokolado ali kakav, ki bi lahko vseboval več aktivnih spojin kot naraven kakav.
S tem se rezultati raziskav še bolj oddaljujejo od dejanskega vpliva komercialne čokolade na zdravje običajnega potrošnika.
TOREJ …
Kljub temu, da so nekatere raziskave pokazale zanimive učinke.
Vse to seveda ne spremeni dejstva, da je čokolada dobrega okusa in da se ji bomo mnogi težko odpovedali.
Zato je najboljši nasvet ta trenutek:
Pripravljeno po Which type of chocolate is best for your health?, Duane Mellor, univerza Coventry
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić