Kaj prodajalci kebaba po koncu dneva naredijo z mesom?

5. 12. 2023
Deli
Kaj prodajalci kebaba po koncu dneva naredijo z mesom? (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi z mesom, ki ga prodajalci kebaba ne prodajo. Zdaj je končno znano, odgovor pa je presenetil mnoge.

Hitra hrana morda res ni najbolj hranljiva izbira, a je priročna in okusna, zaradi česar si jo mnogi radi privoščijo. Med bolj priljubljenimi prigrizki takšne vrste je tudi kebab, ki pri nas že vrsto let spada med bolj zaželene pregrehe vseh generacij.

Toda ob tem se poraja vprašanje, ki ste si ga brez dvoma tudi sami že kdaj zastavili: kaj prodajalci kebaba po koncu dneva naredijo z mesom, ki ostane na palici

Čeprav mnogi pomislijo, da meso roma v smeti, se večina prodajalcev kebaba se za takšno prakso ne odloči, pojasnjujejo na portalu Metropolitan. Razumljivo: meso je njihov vir zaslužka in metanje stran bi predstavljalo škodo za podjetje. Toda, ali je to, da meso stoji čez noč in čaka na nove stranke, sploh zdravo?

Odgovor na vprašanje, kaj se zgodi z mesom, je na enem od družbenih omrežij delil moški, ki je del svoje poklicne poti preživel tudi v prodajalni kebaba. Trdi, da večina prodajalcev meso na palici, ki ga niso prodali, preprosto zavije s folijo. Nekateri ga prestavijo tudi na hladno, čeprav ne vsi.

Tisti, ki se temu iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo, bi se morali zavedati, da to lahko zelo negativno vpliva na meso. Ključnega pomena je namreč, da kebab noč preživi na hladnem oziroma v prostoru, kjer se temperatura vrti med tremi in petimi stopinjami Celzija.

Ko nato naslednji dan znova zakurijo grelce v posebni napravi za pripravo mesa, večina prodajalcev kebaba s starega kosa mesa najprej odreže zgornjo plast in jo zavrže. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je takšna praksa priporočljiva le naslednji dan, nato pa ne več.

Ne spreglejte še:

Prodajalci meso, ki je ostalo, porabijo za naslednji dan.

Prodajalci meso, ki je ostalo, porabijo za naslednji dan.

Profimedia

Kako kebab vpliva na zdravje?

Čeprav je izjemno okusen, kebab ni najbolj ustrezna izbira za vsakodnevne uživanje. Njegova težava je predvsem v visoki vsebnosti soli in maščob, kar lahko negativno vpliva na zdravje in celo pripomore k resnim zapletom, kot so povišan krvni tlak, prekomerna telesna teža ter celo srčni infarkt.

Na portalu rtvslo.si poročajo, da porcija kebaba vsebuje skoraj natanko toliko soli, kot jo človeško potrebuje v enem dnevu (98 odstotkov), poleg tega pa ima ena porcija v povprečju kar 4184 kJ (1000 kcal). "Najhujši" oziroma bolj mastni kebabi vsebujejo tudi 8326 kJ (1.990 kcal), še preden se jim doda zelenjavo in prelive.

Preberite več na Metropolitan.si