Študija: Ena čajna žlička soli manj na dan ima enak učinek kot zdravila za znižanje krvnega tlaka

4. 12. 2023
Deli
Dnevni vnos soli pri odraslih naj ne bi presegal 5 gramov, medtem pa povprečen Slovenec vsak dan zaužije do 14 g soli. (foto: Profimedia)
Profimedia

Bolezen je pogosta in predstavlja veliko tveganje, a ker so simptomi precej neizraziti, ji ne posvečamo dovolj pozornosti.

Zvišan krvni tlak (hipertenzija) resno ogroža zdravje – je eden od pomembnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom je ogroženost za nastanek možganske kapi kar sedemkrat večja kot pri tistih z normalnim krvnim tlakom. Dolgotrajno zvišan krvni tlak je tudi eden od vzrokov za nastanek demence.

Eden od dejavnikov za razvoj bolezni je čezmerno uživanje soli.

Poleg prevelike telesne teže, premalo telesne aktivnosti, izpostavljenost prevelikemu stresu, prekomernega pitja alkohola …

Sol je zdrava, a jesti jo moramo v primernih količinah

V publikaciji JAMA je bila nedavno objavljena študija, ki je raziskovala povezavo med količino natrija (glavna sestavina soli) v prehrani in krvnim tlakom. 

Študija je zajemala 213 odraslih oseb, starih od 50 do 75 let, ki so imele normalen ali povišan krvni talk, nadzorovan in nenadzorovan, ter osebe, ki so že jemale antihipertenzive (zdravila za znižanje krvnega tlaka). 

Udeleženci so po en teden sledili dieti z visoko oziroma nizko vsebnostjo natrija. Jedem z visoko vsebnostjo natrija je bilo dodanih približno 2.200 mg natrija, jedi z nizko vsebnostjo so vsebovale približno 500 mg natrija. 

Rezultat: 

Čezmerno uživanje soli je eden od pomembnih dejavnikov za razvoj bolezni, kot je visok krvni tlak.

Čezmerno uživanje soli je eden od pomembnih dejavnikov za razvoj bolezni, kot je visok krvni tlak.

Profimedia
Zmanjšanje vnosa soli oz. natrija je vplivalo na znižanje krvnega tlaka pri večini udeležencev, ne glede na to, ali so imeli povišan krvni tlak (hipertenzijo) ali ne. Tudi pri posameznikih, ki so jemali zdravila, je bilo opaziti spremembe. 

Približno 70 do 75 odstotkov udeležencev študije je opazilo znižanje krvnega tlaka, ne glede na to, ali so že jemali zdravila za znižanje krvnega tlaka, je v sporočilu za javnost povedala ena od vodilnih raziskovalcev dr. Norrina Allen. 

Pomembno je tudi dejstvo, kako hitro je prišlo do izboljšanja – namreč v zgolj tednu dni se je krvni tlak močno znižal.

Ne spreglejte še:

Ena sama čajna žlička!

Natrij je v živilih tudi naravno prisoten, denimo v zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter v mesu, a ga največ zaužijemo s predelano in pripravljeno hrano, kot so kruh, sir, hitra prehrana … Previsok vnos natrija oz. soli zato pri veliki večini prebivalstva predstavlja problem. 

Ena čajna žlička kuhinjske soli vsebuje približno 2.300 mg natrija – kar presega zgornjo mejo dnevnega vnosa natrija za odrasle. Priporočeni dnevni vnos za odrasle je 1.500 mg natrija na dan. 

V študiji je bil vnos natrija precej nižji, kar je za mnoge težko dosegljiv cilj, toda že znižanje vnosa za malenkost lahko koristi, pravijo strokovnjaki. 

Sol je zdrava, a jesti jo moramo v primernih količinah!

Sol je zdrava, a jesti jo moramo v primernih količinah!

Profimedia

Kako zmanjšati vnos soli

Visok krvni tlak je lahko posledica delovanja številnih dejavnikov, nekateri so povsem izven našega nadzora – kot je denimo genetika. Toda med dejavniki, na katere lahko vplivamo, je prehrana tisti dejavnik, ki pomembno vpliva na krvni tlak. 

Ljudem z visokim krvnim tlakom se pogosto svetuje dieta DASH – prehranjevalni načrt, ki je zasnovan posebej za pomoč pri obvladovanju hipertenzije.

Jedilniki so večinoma sestavljeni iz sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, pustih beljakovin, mlečnih izdelkov z manj maščobami, na črni listi pa so sladkarije, hrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, rdeče meso in seveda preveč slana hrana.

Kot pravi kardiolog dr. Raghav Sharma, je omejevanje predelane in ultra predelane hrane pomemben del enačbe. 

Zmanjšanje soli v prehrani ne pomeni nujno, da boste od zdaj naprej jedli hrano brez okusa. Obstaja veliko načinov, kako popestriti jedi brez velikih količin soli. Predvsem naj vas ne bo strah uporabljati več začimb in svežih zelišč, tudi naravni sokovi se lahko uporabijo za dodajanje okusa in če se le da, hrano vedno pripravljajte sami doma.  

Viri: Effect of Dietary Sodium on Blood PressureA Crossover Trial, nypost.com, mayoclinic.com, NIJZ

Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1400 slovenskih jezer