Najbolje je, da ga vključite v svoj zajtrk.
Jogurt je odlična izbira za zajtrk. Založil vas bo s kalijem, fosforjem, riboflavinom, jodom, cinkom in vitaminom B5. Vsebuje tudi vitamin B12, ki je ključen za ohranjanje rdečih krvničk in pravilno delovanje živčnega sistema, vsebnost probiotikov pa lahko pripomore k zdravi prebavi.
Vendar pa obstaja en mlečni izdelek, ki po količini probiotikov prekaša jogurt: kefir. Priporočljivo ga uživati tudi v večjih količinah – skoraj 1,5 litra na dan. Najbolje ga je piti zjutraj, poročajo na Elle.
Ne spreglejte:
- Kaj se zares dogaja v vašem telesu po vsakem grižljaju pice? Ko jo jeste, je priporočljivo, da ...
- Top 4 kosila za vse, ki se želite znebiti odvečne maščobe
- Žana Hrastovšek: "Rastlinska hrana je zelo okusna, če jo znamo pripraviti"
Krepi kosti
Kefir je bogat s kalcijem in vitaminom K2, ki sta ključnega pomena za ohranjanje močnih kosti in zaščito pred zlomi. Raziskava iz leta 2018 je pokazala, da je vitamin K2 ključen za tvorbo novih kosti, hkrati pa preprečuje njihovo razgradnjo, kar bistveno zmanjša tveganje za zlome.
Izboljšuje metabolizem
Poleg tega kefir izboljšuje zdravje črevesja in prebavnega trakta. Probiotiki v kefirju blažijo prebavne težave in pomagajo ohranjati občutljivo ravnovesje mikrobov v črevesju. Nedavne raziskave so dokazale, da lahko uživanje probiotikov znatno zmanjša simptome gastroezofagealne refluksne bolezni, kot so zgaga, slabost in bolečine v trebuhu, poroča Haber.ba.
Kefir ima nizko vsebnost laktoze, deluje antibakterijsko in ugodno vpliva na raven holesterola v krvi. Prispeva tudi k boljšemu nadzoru krvnega sladkorja in deluje proti visokemu pritisku.
Lajša stres
Uživanje kefirja lahko pozitivno vpliva na zmanjšanje tesnobe. Raziskava, objavljena v reviji Molecular Psychiatry, je pokazala, da zdravo ravnovesje črevesnih bakterij spodbuja proizvodnjo hormonov dobrega počutja, kot je serotonin, ki lahko zmanjša raven stresa.
Preberite več na Elle.si
Ne spreglejte nove epizode Aktivni podkasta:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?