Krompir je neizogibna sestavina v mnogih kuhinjah po svetu zaradi svoje vsestranskosti in okusa. Vendar pa se včasih zgodi, da krompir, ki smo ga pozabili v shrambi, začne kaliti ali postane zelen.
Ne spreglejte:
- Vsak dan je pila pesin sok in niti sanjalo se ji ni, kaj sledi: po 1 mesecu je ...
- Sadež, ki preprečuje pozabljivost in ščiti srce: privoščite si ga čim pogosteje
Čeprav lahko te spremembe izgledajo zaskrbljujoče, je krompir v večini primerov še vedno varen za uživanje, če vemo, kako prepoznati in odstraniti morebitne škodljive dele. Kaljen krompir je lahko varen za uživanje, če so klice majhne in krompir ni omadel ali se ni skrčil. Toksini lahko povzročijo prebavne motnje, glavobole in druge simptome, če se zaužijejo v večjih količinah.
Če opazite, da so klice na krompirju šele začele rasti, jih preprosto odstranite in krompir lahko uporabite kot običajno. Vendar pa, če so klice dolge in jih je več, je najbolje, da se takemu krompirju izognete. Zeleni krompir ni varen za uživanje. Zelena barva na krompirju nastane kot posledica izpostavljenosti sončni svetlobi, ki spodbuja proizvodnjo klorofila. Vendar pa zelenost ni samo znak klorofila - prav tako kaže na kopičenje solanina, škodljivega toksina.
Če ima krompir majhne zelene madeže, jih lahko previdno odrežete in preostali del krompirja uporabite. Vendar pa je najbolje, da celoten krompir zavržete, če je zelenjava prisotna na večjem delu krompirja.
Če krompir postane mehak in skrčen, je to jasen znak, da je začel propadati. V takih primerih krompir ni le potencialno nevaren zaradi toksinov, ampak lahko povzroči tudi resne prebavne težave. Krompir, ki je popolnoma omadel in ima nenaraven vonj, je treba zagotovo zavreči.
Manjše poškodbe na krompirju, kot so majhne klice ali zeleni madeži, je torej mogoče odstraniti, vendar resnejša poškodba kaže na to, da krompir ni varen za uživanje.
Preberite še:
Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven