Krotite se pri sladkarijah

8. 5. 2009
Deli
Ob pogledu na sladke dobrote vam ne poskoči le srce. (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zaradi preveč sladkorja vam lahko podivja srce. V novejši raziskavi so Švicarji odkrili, da je sistolični tlak poskočil za 6 vrednosti pri ljudeh, ki so pojed­­­li 60 gramov fruktoze.

Obenem so jim našteli tudi do osem srčnih utripov več na minuto. Kot pojasnjujejo, se naše krvne žile ne sprostijo, ko pojemo fruktozo, zato mora srce biti hitreje in moč­­neje. Sčasoma se lahko zaradi tega tudi poveča nevarnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Za­­to se izogibajte živilom, ki vse­­bu­­­jejo veliko sladkorja, na primer bonbonom (posebno v več­­jih količinah), saj so slajeni s saharozo ali, še pogosteje, koruznim sirupom z veliko fruktoze. Oba vsebujeta okoli 50 odstotkov fruktoze.

foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"