Krvna skupina AB – jedci mešane hrane

19. 12. 2011
Deli
Krvna skupina AB – jedci mešane hrane (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Dieta po krvnih skupinah zagovarja uživanje samo določenih vrst živil, primernih za neko krvno skupino, in izogibanje tistih, ki bi naj bila za to isto krvno skupino neprimerna.

Dieta torej glede na krvne skupine ločuje 0, A, B in AB (čeprav poznamo 38 sistemov krvnih skupin, naj bi imel poglavitno vlogo prav sistem AB0).

Krvne skupine naj bi namreč vplivale na našo dovzetnost za različne bolezni in celo na to, kakšno vrsto vadbe bi morali izbrati.

Peter D’Adamo to izrazi s stavkom: "Krvna skupina je ključ, ki oklepa vrata v skrivnostni svet zdravja, bolezni, dolgega življenja, telesne vitalnosti in čustvene stabilnosti."

Tako naj bi ljudje različnih krvnih skupin tudi uživali različno hrano, saj naj bi bila nekatera živila za ljudi z eno krvno skupino nevarna, za druge pa ne.

Presnovne predispozicije, o katerih govori D'Adamo, so v resnici genetske predispozicije, ki jih skupaj z lastnimi geni prinesemo na svet. Te značilne predispozicije so po njegovem mnenju nastale kot posledica dogajanj v zgodovini, ko so se posamezne, v preteklosti razmeroma izolirane, populacije evolucijsko prilagajale na podnebne, zemljepisne in tudi prehranjevalne razmere, v katerih so živele. Krvne skupine se naj bi zato najbolj razlikovale glede na presnovne značilnosti in imunski sistem.

Sodobni jedci

Krvna skupina AB se je po mnenju Petra D’Adama pojavila šele pred tisoč do 1200 leti. Zaradi poznega pojava je to tudi zelo redka krvna skupina, saj jo imajo le približno trije odstotki vsega prebivalstva.

Ta krvna skupina je nastala med preseljevanjem ljudstev, ko se je krvna skupina prebivalcev vzhodne in srednje Evrope (A) pomešala s krvno skupino Mongolov iz Azije (B). Krvna skupina AB pomeni povezavo značilnosti skupin A in B.

Hrana, ki redi skupino AB:
  • Rdeče meso (težko prebavljivo),
  • fižol, zlasti fižol lima,
  • semena,
  • koruza,
  • ajda,
  • pšenica.
Hrana, ki skupini AB pomaga hujšati:
  • Tofu,
  • morska hrana,
  • mlečni izdelki,
  • zelena zelenjava,
  • morske alge,
  • ananas.
Nevtralno
  • Ribe in morski sadeži: dagnje, kaviar, krap, losos, mečarica, morski list, morski pes, plave ribe, sipa, hobotnica, slanik
  • Meso: drobovina (jetra), fazan
  • Mleko in mlečni izdelki: edamec, ementalec, gavda, jajca, jogurtov sladoled, sirotka, skuta, sojino mleko, tofu
  • Žitarice: ječmen, kruh brez glutena, pecivo in kruh iz ovsenih otrobov (mufini), izdelki iz pšenice
  • Zelenjava: belo zelje, beluši, blitva, brstični ohrovt, bučke, čebula, kitajsko zelje, koleraba, korenje, krompir, motovilec, zelene olive, paradižnik, rdeče zelje
  • Sadje: banane (kuhane), bezgove jagode, borovnice, breskve, dateljni, hruške, jabolka, jagode, maline, mandarine, marelice, nektarine, rozine, suhe slive
Koristno
  • Ribe in morski sadeži: morska postrv, oslič, rdeča/rumena škarpena, sardine, skuša, polenovka, bela tunina
  • Mleko in mlečni izdelki: jogurt, kefir, kisla smetana, kozje mleko, kozji sir, mocarela
  • Meso: ovčetina, puran, zajec
  • Žitarice: oves, kosmiči, otrobi, pira, kaša, pšenica, riž in izdelki
  • Zelenjava: brokoli, cvetača, česen, jajčevci, kitajski krompir, kumare, peteršilj, rdeča pesa, regrat, zeleno zelje
  • Sadje: ananas, brusnice, češnje, grenivka, grozdje, kivi, slive, smokve
  • Stročnice: fižol pinto, rdeča soja, rdeči fižol, zelena leča
Škodljivo
  • Meso: divjačina, gos, govedina, kokoš/piščanec, raca, slanina, svinjina, teletina
  • Ribe in morski sadeži: jastog, morski list, morski rakci, ostrige, sardelice, hobotnica, sipa
  • Mlečni izdelki: maslo, mlečni sladoledi in sorbeti, parmezan, pinjenec, topljeni sir
  • Žitarice: ajdove testenine, ječmenova moka, koruzna moka in škrob, koruzni kosmiči
  • Zelenjava: artičoke, mlada koruza, črne olive, paprika, redkev
  • Sadje: banane, granatno jabolko, kaki, mango, pomaranče, rabarbara
  • Stročnice: čičerika, črni fižol, fižol lima

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?