Mandlji ponujajo nešteto prednosti za zdravje: med drugim vam lahko pomagajo tudi pri težavi, ki pesti mnoge.
Mandlji so znani po vsebnosti nenasičenih ("zdravih") maščob, antioksidantov, železa, kalcija, vitamina E ter beljakovin. Odlično se podajo k slanim in sladkim jedem, samostojno pa predstavljajo odličen prigrizek. Izkazalo pa se je, da imajo tej "čudežni oreščki" še nekaj dodatnih prednosti za zdravje - sploh takrat, ko jih namočimo.
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin lahko namočeni mandlji izboljšujejo prebavo in lajšajo težave, kot so zaprtje ali napihnjenost. Prav tako so zaveznik pri hujšanju, saj vlaknine podaljšujejo občutek sitosti in tako preprečijo prenajedanje.
Ne spreglejte:
- Kako brstični ohrovt v resnici vpliva na zdravje?
- Kardiokirug razkriva 3 manj znane simptome, ki opozarjajo na srčne težave
Kako pravilno namočiti mandlje?
Približno 250 gramov mandljev stresite v posodo in jih prelijte s toplo vodo. Po 12 urah mandlje odcedite in jim dodajte dve žlici soli. Nato posodo ponovno napolnite s toplo vodo in mandlje pustite v njej še dodatnih 12 ur. Po namakanju boste mandljem zlahka odstranili rjavo "kožico". Namočene mandlje lahko hranite do sedem dni, vsako jutro pa pojejte štiri.
V primeru kakršnih koli zdravstvenih težav se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.
Vir: krstarica.com