Bolje je, da jih ne uživate prepogosto: 3 mlečni izdelki, ki rušijo črevesno floro in povzročajo debelost

10. 9. 2025
Bolje je, da jih ne uživate prepogosto: 3 mlečni izdelki, ki rušijo črevesno floro in povzročajo debelost (foto: Profimedia)
Profimedia

Mlečnine lahko nudjo številne ugodnosti za zdravje, a obstajajo določeni mlečni izdelki, ki lahko zdravju naredijo več škode kot koristi.

Mnogi zdravniki se strinjajo, da so fermentirani mlečni izdelki koristni za črevesno mikrofloro, vendar dietologinja Daria Rusakova opozarja na nekatere, ki so lahko škodljivi, še posebej v prekomernih količinah:

  • Jogurti z dodatki lahko vsebujejo veliko sladkorja in ogljikovih hidratov. Imajo podoben učinek kot sladice in zmanjšujejo absorpcijo kalcija.
  • Mlečni izdelki brez maščobe lahko vsebujejo dodan škrob za boljšo konsistenc, benem pa lahko povečajo apetit z zviševanjem ravni sladkorja v krvi. 
  • Kisla smetana z vsebnostjo maščobe 25-30 % je eden najtežje prebavljivih izdelkov, saj moti delovanje trebušne slinavke in jeter

Jogurti z dodatki

Jogurti z različnimi dodatki niso naravno "mleko", saj vsebujejo veliko več ogljikovih hidratov kot kateri koli drugi fermentirani mlečni izdelek. Zaradi nenaravnih dodatkov in velike količine sladkorja, ki zmanjšuje absorpcijo kalcija, se prej uvrščajo med sladice kot med mlečne izdelke.

Posnetek: ameriška raketa naj bi zadela NLP in se nato odbila
Jogurt z borovnicami
Profimedia

Mlečni izdelki brez maščobe

Čeprav jih večina ljudi uživa, ker misli, da so nizkokalorični in zdravi, so mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob vse prej kot to. Dejstvo je, da se v takšne jogurte dodaja škrob, da se doseže potrebna konsistenca, vendar pa je škrob prav tako kaloričen kot ogljikovi hidrati. Težava je v tem, da "mleko" brez maščobe ne nasiti telesa, temveč povečuje apetit z zviševanjem ravni sladkorja v krvi.

Mastna kisla smetana

Smetana z vsebnostjo maščobe 25-30 % je eden najtežje prebavljivih izdelkov, saj moti delovanje trebušne slinavke in jeter. Vendar to ne pomeni, da se morate tej sestavini popolnoma odpovedati. Da bi se izognili prebavnim težavam in tveganju za razvoj gastrointestinalnih bolezni, je dovolj, da izberete tisto z nižjo vsebnostjo maščob, 10-15 %.

Vir: krstarica.com

Nikakor v vrečki: veste, kako pravilno shraniti kruh, da ostane čim dlje svež?