Rezultati nove raziskave razkrivajo seznam 10 najbogatejših živil, ki so v trendu za leto 2024. Najpomembnejši so losos, stročnice in gobe, ki jih imenujemo tudi "superživila".
Res je, da "superhrana" pravzaprav ni strokovni izraz, za katerega obstaja jasna, formalna definicija. To je beseda, ki opisuje nekatera živila (in pijače), ki so izjemno bogata z bistvenimi hranili in prinašajo pomembne funkcionalne koristi za zdravje, zelo preprosto.
"Na splošno so 'superživila' odličen vir številnih pomembnih hranil," pravi Tracy Gensler, registrirana dietetičarka in znanstvenica pri Pollock Communications.
Preberite še:
- Vikend dieta: odnese 2 kilograma in prinese dobro voljo
- Zajtrk za vitek trebuh: 6 enostavnih in slastnih receptov, ki se jim ne boste mogli več upreti!
10 najboljših "superživil" za leto 2024.
Po mnenju več sto nutricionistov, ki so sodelovali v raziskavi, je letos za status superživila razglašenih naslednjih 10 živil:
- Fermentirana hrana
- Borovnice
- semena
- Avokado
- orehi
- Zeleni čaj
- stročnice
- Gobe
- Starodavna zrna
- Losos
Tri nova superživila na seznamu za leto 2024
Medtem ko je na seznamu 10 najboljših superživil za leto 2023 predstavljenih novih, zanimivih in celo presenetljivih novincev, kot so vodna zelenjava in rastlinsko mleko, je nekaj bolj znanih živil, vključno z lososom, stročnicami in gobami. Zato so stročnice, gobe in losos trenutno deležni posebne pozornosti.
Stročnice
Stročnice so natančnejši izraz za več živil, ki jih običajno imenujemo stročnice; vendar so bolj tehnično užitna semena iz notranjosti rastline, ki se nabirajo suha. Vključuje živila, ki jih že poznate in imate radi, kot so fižol, čičerika, leča in suhi grah.
Kaj dela te "fižolčke" tako posebne? Kot kompleksen ogljikov hidrat so stročnice odličen vir črevesju prijaznih vlaknin in počasne goreče energije ter rastlinskih beljakovin, železa, magnezija, folatov in kalija (1 skodelica kuhane leče vsebuje 16 % dnevne vrednosti kalija).
"Stročnice so tako bogate s hranili, da so v prehranjevalnih smernicah razvrščene tako med beljakovine kot med zelenjavo," pravi Gensler. Dodaja, da so stročnice še posebej dober vir topnih vlaknin, ki pomagajo nadzorovati raven holesterola v krvi.
"Topne vlaknine fermentirajo bakterije v debelem črevesu, pri čemer nastanejo kratkoverižne maščobne kisline, ki imajo protivnetne in zdravstvene učinke," pojasnjuje.
Gobe
Polne in okusne gobe so vsestranska zelenjava, ki si zasluži mesto v vašem tedenskem kroženju obrokov. Navzven morda niso videti tako svetle in barvite kot drugo sadje in zelenjava, vendar užitne gobe vseh vrst vsebujejo podobno impresivne profile močnih mikrohranil in rastlinskih spojin.
Ti vključujejo vitamine in minerale, ki podpirajo kognicijo in krepijo imuniteto, kot so vitamin A, več vitaminov B, vitamin D in drugi. Predvsem, dodaja Gensler, so gobe »bogate z vlakninami, selenom, kalijem in bakrom; antioksidantne spojine, ki pomagajo telesu v boju proti oksidativnemu stresu, povezanemu s poškodbami tkiva, kroničnimi boleznimi in staranjem.«
Losos
Morda je losos, o kateri se največ govori in je najbolj priporočljiva mastna riba, končno prešel med svoje vrstnike superživila. Vsi morski sadeži, vključno z lososom, so bogat vir pustih beljakovin.
Losos vsebuje tudi "omega-3 maščobni kislini eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), ki sta koristni za nevrološko zdravje in celične membrane ter lahko znižata raven trigliceridov v krvi," pravi Gensler.
"Visoke ravni trigliceridov, skupaj z visokimi ravnmi lipoproteinov nizke gostote (LDL) in nizkimi ravnmi lipoproteinov visoke gostote (HDL), so povezane s kopičenjem maščob v stenah arterij, kar lahko poveča tveganje za napad ali kap."
- Preberite še: Imate jih na dosegu roke: To so poceni živila, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek raka
Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"