Da je kakovostna prehrana vsaj v določeni meri povezana z dolgim življenjem ni iz trte zvito, toda nekatera živila imajo še bistveno večjo vrednost pomembnih hranil, ki pomagajo doseči večjo vitalnost.
Povezavo med zdravim načinom življenja in dolgoživostjo med drugim dokazujejo prebivalci tako imenovanih modrih območij v katerih v večini dočakajo visoko starost. Med ta območja spadajo Okinawa (Japonska), otok Ikaria (Grčija), Sardinija (Italija), Nicoya (Kostarika) in Loma Linda (Kalifornija, ZDA). Tamkajšnji prebivalci imajo nekaj specifičnih navad, ki jim pomagajo k doseganju častitljivih let.
Poudarek dajejo na vidike zdravega življenja, ki obsegajo redno gibanje, obvladovanje stresa in aktivna skupnost. Prav tako dajejo pomembnost uživanju živil, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki in puste beljakovine. Na njihovem jedilniku se pogosto najde sadež, ki ga imenujejo simbol mladosti, saj ima številne prednosti za zdravje in dobro počutje. O katerem sadežu je govora?
Ne spreglejte:
- 101-letna Ljubica ne jemlje nobenih zdravil in je popolnoma samostojna: zdaj razkriva svoj recept za dolgo življenje
- Priprava vam bo vzela le nekaj minut: tako naredite božansko pecivo z marelicami
Papaja – okusen sadež, ki pripomore k zdravju in vitalnosti
Papaja je okusen tropski sadež, ki ima bogato vrednost hranil, med katerimi so v prvi vrsti magnezij, kalij in folna kislina likopen, ne manjkajo pa niti železo, kalcij in omega-3 maščobne kisline. Prav tako vsebuje veliko vitaminov A, C, E in K.
Z močjo vsebnosti številnih antioksidantov preprečuje prezgodnje staranje
Papaja je po mnenju strokovnjakov prvovrstna izbira sadja, saj predstavlja odličen vir različnih fenolnih spojin, flavonoidov in antioksidantov, med katerimi kraljujeta vitamin C in betakaroten. Tovrstni antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu, ki so lahko povzročitelji celičnih poškodb in prezgodnjega staranja.
Podpira imunski sistem
Na račun visoke vsebnosti vitamina C in drugih hranil je papaja v odlično pomoč pri krepitvi imunskega sistema in boju telesa zoper okužbe. Zaradi bogate količine kalija je koristna tudi za zniževanje krvnega tlaka, prav tako ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja.
Izboljšuje prebavo
Zaradi encima papain, pomaga pri razgradnji beljakovin in pomaga k izboljšanju prebave, ki je ključna za pravilno absorbcijo hranilnih snovi iz hrane, izločanje toksinov iz telesa in za splošno zdravje.
Papajo si je sicer najbolje privoščiti, ko je sadež že dovolj zrel, torej, ko je oranžne barve in mehke, sočne sredice, saj ima takrat največ vitaminov. Lahko jo uporabite tudi v sadnih solatah ter ob ribjih ali mesnih jedeh, če ste nekoliko bolj eksperimentalno usmerjeni. Ob tem pa velja opozoriti, da se izogibajte uživanju papajinih semen, saj so lahko strupena.
Vir: sensa.mondo.rs
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?