Pravila hujšanja, na katera lahko pozabite

Pravila hujšanja, na katera lahko pozabite (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2017

Bi radi izgubili nekaj kilogramov? Pazite se običajnih modrosti hujšanja.

Mit št. 1:

Če boste jedli mastno hrano, se boste zredili

Telo potrebuje maščobo za osnovno delovanje, pa tudi za zdravo presnovo. V raziskavi, objavljeni v reviji Journal of the American Medial Association, so raziskovalci ugotovili, da se je presnova pri tistih, ki so se štiri tedne držali diete z malo maščobami, drastično spremenila. Na dan so porabili 300 kalorij manj (pri polurni vadbi). Prav tako se je porušilo ravnovesje hormonov, ki skrbijo za pravilno raven holesterola in inzulina.

Ne bojte se diete, ki vsebuje več zdravih maščob, kot je npr. mediteranski način prehranjevanja. V sklopu petletne raziskave, v kateri je sodelovalo 7447 moških in žensk, objavljena pa je bila v spletni obliki revije Lancet Diabetes & Endocrinology (junij 2016), so raziskovalci ugotovili, da so tisti, ki so se držali diete z najvišjo vsebnostjo olivnega olja, oreščkov in drugih zdravih maščob (npr. rib in avokada), izgubili največ kilogramov in izmerili najmanjši obseg pasu.

Mit št. 2:

Pri izgubljanju telesne teže gre samo za vnos in izgubo kalorij

Desetletja smo poslušali, da približno pol kilograma telesne teže pomeni 3500 kalorij. Če jih na dan porabimo 500, bomo torej v tednu dni čudežno izgubili pol kilograma. Zdaj vemo, da to ne drži; 500 kalorij v obliki brokolija in lososa bo imelo namreč na apetit, presnovo, energijo in shranjevanje maščobe precej drugačen učinek kot 500 kalorij, pridobljenih s pomfritom in skutino torto. Ker se pri hrani, bogati z vlakninami, te ne prebavljajo, prebavljanje beljakovin pa telo precej namuči, v prvem primeru sploh ne bomo dobili tistih 500 kalorij.

Kar pa ne pomeni, da lahko na kalorije kar pozabimo. Uživati jih moramo v obliki polnovredne, nepredelane prehrane, npr. zelenjavo, ribe, perutnino in drugo meso, oreščke in semena, sadje ter polnozrnate izdelke.

Mit št. 3:

Ne jejte ob pozni urah

Zadeva gre takole: pravilo, ki lahko pozitivno vpliva na težo, pravi, da je treba hrano zaužiti v časovnem okvirju 12-ih ur.

Nedavne raziskave pri miših so pokazale, da so bile (kljub enakemu vnosu kalorij) tiste, ki so se hranile v časovnem okvirju 12-ih ur, bolj zdrave in vitkejše kot tiste, ki niso imele časovnih omejitev. Še več; ko so po koncu prve polovice raziskave miši zamenjale navade, so tudi tiste, napolnjene z maščobo iz prehrane brez omejitev, po vzpostavitvi prehranjevalnega reda hitro izgubile težo.

Mit št. 4:

Tek reši vse!

Ponovite in si zaponite: slabe diete ne morete izničiti s tekom ali katerokoli drugo vadbo.

To vsi nekako vemo, pa kljub temu nočemo verjeti. Žal to drži. Zato se nekateri ljudje celo zredijo, ko začnejo na primer pogosteje teči – preveč se trudijo. Izgubo tistih 500 kalorij med zgodnjim jutranjim tekom pa pozneje hitro povozijo z mafinom in veliko kavo z mlekom.

Vadba je pomembna, še bolj pa to, kar postavite na krožnik.

Mit št. 5:

Ogljikovi hidrati redijo!

Ogljikovi hidrati so (še vedno) nepogrešljiv del prehrane. Predstavljajo glavni vir goriva pri intenzivni in zmerni vadbi ter najbolj zaželen vir goriva za možgane. Za razmišljanje in v izogib izgubi energije le preudarno izbirajte vire ogljikovih hidratov, nikar pa se jim ne odrecite.

Omenjena 'izbira' lahko vključuje celo testenine. V sklopu raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 23000 Italijanov, so raziskovalci ugotovili, da je uživanje testenin povezano z manjšim obsegom pasu ter z zmanjšanim tveganjem debelosti. Ključ je seveda v zmernosti, pa tudi v kakovosti ogljikovih hidratov. Druga raziskava pa je pokazala, da so tisti, ki so poskušali izgubiti težo s pomočjo polnozrnatih izdelkov, v roku 12-ih tednov izgubili več maščobe kot tisti, ki so uživali predelano prehrano.

Ne smemo pozabiti, da se tudi ogljikovi hidrati pojavljajo v več oblikah, med drugim v sadju, stročnicah, fižolu in zelenjavi.

Mit št. 6:

Težo morate izgubljati počasi

Vas je naslov presenetil? Čeprav vam nihče ne bi priporočil intenzivne diete, ker se je ne boste mogli držati (ne glede na to, koliko teže boste izgubili), je hitra izguba telesne teže zelo običajna, kadar ljudje korenito spremenijo življenjski stil. Denimo z rednim tekom (ali aerobno vadbo) oziroma s spremembo prehrane. Pavzaprav vam lahko, v nasprotju s splošnim prepričanjem, hitra izguba telesne teže tudi dolgoročno pomaga pri ohranjanju teže.

V raziskavi, ki je zajela 262 moških in žensk, objavljena pa je bila v reviji International Journal of Behavioral Medicine, so tisti, ki so hitro izgubili telesno težo, poročali tako o večji izgubi telesne teže kot o daljšem ohranjanju le-te. Kar pa ni veljalo za tiste, ki so težo izgubljali počasneje. Tisti, ki so hujšali hitro, pa tudi kilogramov niso ponovno pridobili nič hitreje.