Se vam pogosto zgodi, da je testo za torto (ali pecivo) suho in drobljivo?
Ne glede na to, ali preizkušate nov recept ali gre za družinski recept iz babičinega zvezka, na rezultat lahko vpliva veliko dejavnikov: sestavine, pečica, pekač in tudi tehnika. Recept je kot formula, pravijo, ki je bila testirana in izpopolnjena. Če mu natančno sledite, je večja verjetnost, da bo torta uspela.
Sestavina je …
Paradižnikova juha!
Tako je, naslednjič masi za torto dodajte paradižnikovo juho. Ali paradižnik iz pločevinke. O tem več na koncu članka.
V enem izmed videov iz serije The secret sauce with Grossy Pelosi se bloger in navdušenec nad hrano Dan Pelosi pridruži keramičarki Marian Bull, ki je delila babičin recept za torto s paradižnikovo juho. V tistih časih so jo pogosto pripravljali kot 'varčno sladico', saj je bilo težko dobiti nekatere sestavine.
Postopek je klasičen: najprej suhe sestavine, nato se dodajo mokre. A poleg jajc je namesto druge mokre sestavine, kot je denimo mleko, na seznamu paradižnikova juha. Na koncu dvojec torto premaže še z glazuro iz kremnega sira.
Brez skrbi, torta nima okusa po paradižnikih. Tako puhasta in lahka je, da bi si jo lahko privoščili za zajtrk, komentira Pelosi.
Ali lahko uporabimo tudi svež paradižnik?
Ste tudi vi opazili, da paradižnik ni več tako okusen kot nekoč? TO je razlog!
Lahko. V nekaterih receptih se uporablja konzervirana paradižnikova juha ali sok, v drugih tudi sveže ali pretlačene paradižnike. Različic je veliko, torte se razlikujejo po začimbah in drugih sestavinah, ki jih vsebujejo.
In čeprav ob besedi paradižnik najprej pomislimo na solate, omake in sendviče, se v resnici odlično podajo tudi sladicam. Ker so sočni in sladki, z rahlo kiselkasto noto. Poskrbijo za sočno testo in nepričakovan okus, pišejo na strani Bon Apetit.
Preverite tudi: Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka
Če ste ljubitelj tega sadeža, potem le preizkusite in uporabite paradižnike ali paradižnikovo juho.
Morda vas bo presenetilo, kako zelo vam bo všeč.
Recept s svežimi paradižniki
Sestavine:
- 450 g paradižnikov
- ½ skodelice rjavega sladkorja
- ½ skodelice sladkorja
- ¾ skodelice masla (zmehčanega)
- 2 jajci
- 2 skodelici večnamenske moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajna žlička jedilne sode
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1 čajna žlička mletega kardamoma
- ½ čajne žličke mletega ingverja
- 1 ½ skodelice sladkorja v prahu
- ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
Še ena ideja za slasten prigrizek: Paradižnik zmešajte z moko in pripravite ta noro dober prigrizek (ki se ga ne boste nikoli naveličali!)
Postopek:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite pekač za marmorni kolač.
Očistite paradižnike in narežite na četrtine. Nato jih v mešalniku dobro pretlačite. Potrebujete dve skodelice, preostalo shranite.
V večji posodi dobro zmešajte rjavi sladkor, beli sladkor in maslo, dokler ne dobite kremaste mase.
Vmešajte jajci, enega po enega.
V drugi posodi presejte moko, vmešajte pecilni prašek, jedilno sodo, sol, cimet, kardamom in ingver.
Mešanici sladkorja in masla izmenično dodajajte suhe sestavine in pretlačen paradižnik, začnite in zaključite z moko.
Maso vlijte v pekač in pecite približno 40 minut (ker je vsaka pečica drugačna, po približno 30-35 minutah preverite z zobotrebcem).
Torta naj 10 minut počiva v pekaču, nato jo postavite na pladenj ali krožnik.
Za premaz do gladkega zmešajte sladkor v prahu, vaniljo in 2-3 žlice preostalega paradižnika. Po potrebi dodajte več sladkorja ali tekočine (dokler ne dobite želene konsistence).
Viri: Bon Apetit, food52.com, recept www.stetted.com
Preberite še:
Odslej boste dvakrat premislili, ali boste zjutraj posegli po skodelici kave
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?