Številni stremijo k temu, da bi imeli raven trebuh brez odvečnih maščobnih oblog, za kar pa ne obstaja povsem enoznačna rešitev.
Razlogi, ki spremljajo nabiranje maščobnih oblog na področju trebuha so namreč različni. Med drugim se lahko nanašajo na hormonsko neravnovesje in povišan stresni hormon kortizol v vsakdanjem življenju ter prav tako na neustrezno prehrano.
Številni strokovnjaki poudarjajo, da je raven trebuh mogoče pridobiti s pomočjo vadbe in določene prehrane, še zlasti z izogibanjem določenih živil, ki naj bi pripomogla h kopičenju nezaželenih maščobnih oblog.
Ne spreglejte:
Živila, ki bi se jih morali izogibati, če želite raven trebuh
Nutricionist in zdravnik dr. Pedi Mirdamadi, ki na svojem TikTok profilu svetuje glede splošnega zdravja in deli nasvete o hujšanju, je z nekaj svojimi predlogi glede živil, ki jih odsvetuje, v kolikor si želite imeti raven trebuh, sprožil kar nekaj razprav. O katerih živilih je torej govora?
Kruh
Eno izmed živil, ki se je znašlo na seznamu je kruh. »Kruh je visoko predelan ogljikov hidrat, ki tudi zvišuje krvni sladkor. Poleg tega vsebuje gluten, ki lahko spodbuja vnetja, vnetja pa prispevajo k povečanju telesne teže,« opozarja Dr. Mirdamadi.
Pri tem je potrebno dodati, da vse vrste kruha ne spadajo v isti koš. Polnozrnati kruh na primer vsebuje več vlaknin in polnozrnatih žit, kar ima manj negativnega vpliva na krvni sladkor.
Riž
Na seznamu odsvetovanih po mnenju nutricionista se je znašel tudi riž, za katerega prav tako pravi, da ima visok delež ogljikovih hidratov. To zvišuje krvni sladkor in spodbuja izločanje inzulina, ki je glavni sovražnik pri izgubi odvečne maščobe.
Sadje (lubenice, banane in grozdje)
Eno izmed vrst živil, ki ga je nutricionist izpostavil bo za številne presenečenje. To je namreč sadje, predvsem takšno, ki vsebuje veliko sladkorja. »Lubenice, banane in grozdje vsebujejo veliko sladkorja in lahko dvignejo raven sladkorja v krvi, kar spodbuja sproščanje insulina,« pravi in dodaja, da insulin izdatno pripomore k nastanku maščobnih oblog na trebuhu.
Od sadja sicer priporoča raje sadje, ki ima nižjo vrednost sladkorja, kot je jagodičevje. Ob tem je koristno še dodati, da je sadje poleg zelenjave vendarle zelo koristen vir pomembnih vitaminov, mineralov in vlaknin. Največ koristi snovi pa obeta sezonsko in sveže.
Vir: index.hr