Zakaj je pred spanjem dobro jesti riž? To razkriva študija!

23. 2. 2024
Deli
Zakaj je pred spanjem dobro jesti riž? To razkriva študija! (foto: Profimedia)
Profimedia

Poleg tega, da je vsestranska priloga, lahko riž – če ga uživate kot del uravnotežene prehrane – naredi konec vašim nemirnim nočem.

Znano je, da nekatera živila blagodejno vplivajo na spanec ...

Kivi denimo. Sadež vsebuje serotonin, ki poskrbi, da smo bolj sproščeni in da bolje spimo. Serotonin se lahko pretvori tudi v melatonin, hormon, ki je prav tako pomemben pri uravnavanju cirkadianega ritma. Nekatere raziskave tako predlagajo, da lahko uživanje dveh kivijev uro pred spanjem izboljša spanec in njegovo trajanje. 

Japonski znanstveniki pa so potrdili tudi, da redno uživanje riža zvečer pomaga pri premagovanju nespečnosti. 

Ne spreglejte:

Profimedia

Živila z visokim glikemičnim indeksom, kot je riž, so bogat vir aminokisline triptofan, ki med drugim vpliva na povečanje količine serotonina in spodbuja izločanje melatonina. 

Ljudje, ki redno uživajo riž, bolje spijo, medtem ko imajo tisti, ki pogosteje uživajo testenine, težave s spanjem. Njihov spanec je pogosto prekinjen in v povprečju porabijo več časa, da zaspijo, medtem ko tisti, ki uživajo riž, spijo dlje in bolje, je pokazala študija, v kateri je sodelovalo več kot 1800 posameznikov. 

»Živila z visokim glikemičnim indeksom povezujemo z boljšim spancem, predvsem z njegovim daljšim trajanjem. To ne velja za testenine, ki motijo spanec. Uživanje kruha, palačink ali pice za večerjo ni imelo nobenega vpliva na spanec,« trdijo znanstveniki. 

Študija iz leta 2020 pa je razkrila še en način, kako lahko riž podpira dober spanec. Rezultati so pokazali, da je lahko uživanje riža dejavnik pri zmanjševanju motenj spanja, ker pomaga znižati raven oksidativnega stresa v krvi.

Kaj to pomeni za vas?

Seveda lahko vsak večer uživate v skledici riža, še posebej zdaj, ko veste, da vam bo morda pomagal do boljšega spanca. Koliko riža? Priporočena velikost jedi naj bo primerljiva z velikostjo stisnjene pesti, pišejo na strani NIJZ.

Vendar ne pozabite! Riž lahko povzroči nenaden skok krvnega sladkorja. Še posebej pozorni morajo biti torej tisti s sladkorno boleznijo ali prediabetesom, pa tudi bolniki s presnovnim sindromom, vsi, ki želijo shujšati ali ohraniti zdravo telesno težo in tisti, ki so nagnjeni k prebavnim težavam. 

Zato se pred spremembo prehrane posvetujte s svojim zdravnikom.

Viri: Associations between Rice, Noodle, and Bread Intake and Sleep Quality in Japanese Men and Women; Impact of a Rice-Centered Diet on the Quality of Sleep in Association with Reduced Oxidative Stress: A Randomized, Open, Parallel-Group Clinical Trial; NIJZ, www.hsph.harvard.edu; www.healthline.com

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord