Namesto navadnega, si tu in tam privoščite kruh z okusom. Ne bo vam žal!
Sladek kruh? Tako je, v vašo knjižico receptov ne dodajamo le kruha, ampak sladek kruh!
Tu je še nekaj jesenskih sladic:
- Jesenski zajtrk: slastni bučni ovseni kosmiči z dodatki
- Recept za "pumpkin spice" kavno pecivo in domača mešanica "pumpkin spice" začimb
Ne pravimo, da takšen kruh uživajte vsak dan. Sladkanje tu in tam pa ni prepovedano, pravzaprav lahko s pravilnim ravnovesjem ohranite vaša najljubša živila, četudi so v večjih količinah nezdrava. Ena rezina kruha vam ne bo škodila, če bodo ostali obroki zdravi in pripravljeni doma. Kruh je odlična sladica zato, ker z njo lahko navdušite več gostov. Pripravite jo, kadar želite postreči večje število ljudi.
Odličen je za malico ali ob skodelici kave. Mi ga jemo brez dodatkov, po želji pa lahko na kruh dodate še kaj po svojem okusu. Idealen je za jesenske dni, ko imate jabolk v izobilju, cimet pa doda pridih jeseni in že malo spopmni na čaroben zimski čas.
Poglejmo, katere sestavine potrebujete:
- 2 skodelici jabolk (na tanko narezanih na drobne kose)
- ½ skodelice stopljenega masla
- ¾ skodelice sladkorja
- ½ skodelice mleka
- 2 jajci
- 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta
- 2 skodelici moke (večnamenske)
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- ščep soli
Za drobljenec:
- 6 žlic masla (narezanega na kocke)
- ½ skodelice večnamenske moke
- 1/3 skodelice sladkorja
- 1 žlica cimeta
Preden začnete s pripravo, segrejte pečico na 180 stopinj.
Potem začnite z jabolki: olupite jih in razrežite na tanke, majhne kose.
Za kruh zmešajte skupaj maslo in sladkor, dodajte mleko, jajca in vanilijo. Vsujte suhe sestavine: moko, sol in pecilni prašek. Nazadnje dodajte v maso jabolka in jih vmešajte z žlico.
Pripravite drobljenec. Trdo maslo razrežite na majhne kocke in dodajte ostale sestavine za drobljenec. Zmešajte v mešalniku.
Zdaj boste vse skupaj preložili v pekač. Izberite globok pekač ali celo potičnik oziroma model za pečenje kruha. Obložite ga s peki papirjem ali premažite z maslom. Nato najprej zlijte vanj polovico mešanice za kruh in jo potresite s polovico drobljenca. Vlijte še drugo polovico mase in po vrhu dajte preostali drobljenec.
Vse skupaj dajte v ogreto pečico za 1 uro in 10 minut. Ko menite, da je kruh pečen, vanj potisnite zobotrebec. Če izvlečete čistega, je pečen, če se masa prijema nanj, pustite še nekaj minut.
Ko je kruh pečen ga vzemite iz pečice in 10 minut pustite v pekaču. Vzemite ga iz pekača in pustite hladiti še pol ure.
Končno ga lahko razrežete in poskusite!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?