Glede na novo študijo lahko pogosto uživanje morske hrane poveča vašo možnost izpostavljenosti nevarnim kemikalijam. Ribe, ki vsebujejo veliko živega srebra, uživajte manj pogosto. Raziskovalci in strokovnjaki se strinjajo, da je treba določiti strožje javnozdravstvene smernice glede uživanja morske hrane.
Nova študija je pokazala, da imajo ljudje, ki redno jedo morsko hrano, povečano tveganje za izpostavljenost PFAS, toksinom, ki jih pogosteje opisujemo kot "večne kemikalije", saj ostanejo v telesu za nedoločen čas.
Preberite:
- Kaj se zares dogaja v vašem telesu po vsakem grižljaju pice? Ko jo jeste, je priporočljivo, da ...
- Top 4 kosila za vse, ki se želite znebiti odvečne maščobe
Nevarnost "večnih kemikalij"
Izpostavljenost večnim kemikalijam je povezana z zdravstvenimi težavami, kot so rak, težave s plodom v nosečnosti, visok holesterol ter motnje ščitnice, jeter in reproduktivne motnje.
Za študijo, objavljeno 12. aprila v Exposure and Health, so raziskovalci združili analizo koncentracije PFAS v svežih morskih sadežih z raziskavo prehranjevalnih navad v New Hampshiru. Po nacionalnih podatkih je New Hampshire vodilna država po porabi morske hrane.
Izmerili so 26 vrst PFAS v najbolj zaužitih ribah: trska, vahnja, jastog, losos, pokrovača, kozica in tuna. Rezultati so pokazali, da imajo kozice in jastogi najvišje ravni spojin PFAS.
Ugotovitve raziskave so pokazale, da moški v New Hampshiru pojedo nekaj več kot 30 gramov morske hrane na dan, ženske pa malo manj. Te vrednosti so več kot 1,5-krat višje od povprečja ZDA za odrasle.
"Znanstvena skupnost si močno prizadeva, da bi razumela več o splošnem razmerju med tveganjem in koristjo uživanja morske hrane. Del trenutnega izziva za potrošnike je, da imajo lahko nekatere tradicionalno varnejše izbire morske hrane glede na vsebnost živega srebra višje koncentracije drugih onesnaževal, kot PFAS," je za Healthline povedala avtorica dr. Megan Romano, izredna profesorica epidemiologije na Medicinski fakulteti Geisel v Dartmouthu.
"To resnično poudarja pomen uživanja uravnotežene prehrane, ki vključuje veliko različnih zdravih živil. Naša študija prav tako poudarja potrebo po potrošnikom prijaznejših priporočilih glede uživanja morske hrane," je dodal Romano.
Ugotovitve poudarjajo pomen vzpostavitve javnozdravstvenih smernic, ki opredeljujejo količino morske hrane, ki je varna za uživanje.
Avtorji študije so opozorili, da je to še posebej pomembno na obalnih območjih z onesnaženjem s PFAS.
"Izpostavljenost PFAS prek uživanja morske hrane je funkcija tako količine morske hrane, ki jo ljudje pojedo, kot tudi koncentracije PFAS v morski hrani," je za Healthline povedala avtorica prve študije Kathryn Crawford, docentka okoljskih študij na Middlebury College.
"Ugotovili smo, da ljudje v NH v povprečju zaužijejo več morske hrane kot drugi deli ZDA. Poleg tega je regija dom industrij, povezanih s PFAS, ki lahko sprostijo PFAS v okolje, ki se lahko na koncu bioakumulira v organizmih, kot so ribe in školjke," je dodala. Zaradi tega Crawford in njena raziskovalna skupina spodbujata razvoj javnozdravstvenih smernic za uživanje morske hrane, ki upošteva te ugotovitve.
"Potrebno je več ozaveščanja in strogih smernic o tem, kaj je pri teh kemikalijah varno, najdemo jih v toliko virih, da je njihova odprava malo verjetna, čeprav bi bila prepoved njihove uporabe v prihodnjih izdelkih ali zagotovitev strogih predpisov idealna," je dejala Julia Zumpano, registrirana dietetičarka pri Cleveland Clinic centru za prehrano ljudi.
"Ljudje bi morali omejiti znane vire ali PFAS v posodi proti prijemanju, izdelkih za osebno nego, čistilih, izdelkih, odpornih na maščobe, tkaninah, odpornih na vodo, izdelkih, odpornih na madeže."
Še posebej ranljive so nosečnice in otroci
Nosečnice in otroci veljajo za najbolj ranljivo populacijo, ko gre za prekomerno uživanje morske hrane. "Nosečnost in zgodnje otroštvo sta obdobji hitrega razvoja, zaradi česar so posamezniki bolj dovzetni za izpostavljenost kemikalijam, ki bi lahko motile te normalne razvojne procese," pravi Crawford.
"Tako lahko izpostavljenost kemikalijam, ki se pojavi med nosečnostjo in zgodnjim življenjem, bolj vpliva na zdravje." Nosečnice in doječe osebe ter majhni otroci ne prenašajo kemikalij, ki jih najdemo v nekaterih vrstah morskih sadežev, še posebej, če jih uživamo v velikih količinah.
"Če so nosečnice in doječe ženske izpostavljene kemikalijam, lahko te kemikalije prenesejo na svoje nerojene otroke ali z materinim mlekom," je za portal Healthline pojasnil David Love, doktor znanosti, strokovnjak za prehranske sisteme in trajnost ter izredni profesor na John Hopkins Bloomberg School of Public Health. "Ko otroci rastejo, so njihova telesa še posebej občutljiva na izpostavljenost kemikalijam," je dodal.
Strokovnjaki so se strinjali, da ugotovitve nove študije prispevajo k našemu razumevanju tveganj izpostavljenosti PFAS.
"PFAS je nastajajoče tveganje, ki bi se ga morali zavedati in ga še naprej spremljati in ocenjevati, vendar še ne moremo določiti nacionalnih smernic za morsko hrano."
Pomembno je tudi omeniti, da nekatere vrste rib in školjk predstavljajo manjšo nevarnost.
"Za širšo javnost je treba ribe (morske sadeže) omejiti na približno 350 gramov na teden, vendar bi morale biti ribe z visoko vsebnostjo živega srebra zelo omejene glede pogostosti in deleža," je dejal Zumpano.
V skladu s smernicami urada za hrano in zdravila (FDA) Trusted Source so najboljše izbire za morsko hrano glede na vsebnost živega srebra:
- trska
- rak
- iverka
- losos
- pokrovače
- kozice
- konzervirana svetla tuna
Ribe, ki se jim je treba izogibati, vključujejo kraljevo skušo, marlina, morskega psa, mečarico in tuno.
V zvezi s smernicami je Zumpano priporočil najpogosteje izbiro rib s seznama "najboljših izbir", omejitev rib s seznama "dobrih izbir" in izogibanje ribam s seznama z visoko vsebnostjo živega srebra.
Prav tako je dobro, da ste pozorni na vrsto rib, je dejal Zumpano. Na primer, kosi lahkega tuna imajo manj živega srebra kot beli tun ali rumenoplavuti tun.
"Izberite tuno v pločevinkah z nizko vsebnostjo živega srebra, najbolje, da je bila testirana na vsebnost živega srebra," je dejal Zumpano.
- Preberite še: Kuharska mojstrica razkriva pravilno pripravo carbonare: "Če boste storili to napako, se niti ne lotite kuhanja"
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?