5 vrst sadja z največ sladkorja, ki niso primerne za diabetike: zdravnik razkriva boljše alternative

18. 9. 2025
5 vrst sadja z največ sladkorja, ki niso primerne za diabetike: zdravnik razkriva boljše alternative (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Te vrste sadja vsebujejo veliko sladkorja, zato niso najboljša izbira za sladkorne bolnike, pojasnjuje strokovnjak.

Sadje je pomemben del uravnotežene prehrane – bogato je z vitamini, vlakninami in antioksidanti. Toda pri sladkorni bolezni je ključno, da ste pozorni na količino in izbirate vrste z nižjim glikemičnim indeksom, za portal onlymyhealth.com opozarja dr. Bhumesh Tyagi, specialist interne medicine.

"Nekatere vrste sadja vsebujejo veliko naravnega sladkorja, kar lahko hitro dvigne raven glukoze v krvi. To ne pomeni, da se morate sadju popolnoma odpovedati – potrebna sta pametna izbira in zmernost," pojasnjuje dr. Tyagi. Poudarja pa, da naj se ljudje s sladkorno boleznijo nekaterim vrstam sadja raje izogibajo oziroma ga uživajo le občasno in v majhnih količinah.

Grozdje

Grozdje je sicer polno antioksidantov, a vsebuje tudi veliko fruktoze. Ena skodelica (približno 150 g) vsebuje kar 23 gramov sladkorja, kar lahko povzroči hiter dvig krvnega sladkorja.

Banane

Banane so sicer priročen prigrizek, vendar imajo višji glikemični indeks. Srednje velika banana vsebuje okoli 14 gramov sladkorja, popolnoma zrela pa še več, zato še hitreje dvigne raven glukoze v krvi.

Enakonočje bo prineslo spremembo vremena

Fige

Sveže ali suhe – fige so med najslajšim sadjem. Dve srednje veliki figi lahko vsebujeta do 16 gramov sladkorja, suhe fige pa še več, saj je sladkor v njih močno koncentriran.

Češnje

Čeprav so drobne, so češnje izjemno sladke. Ena skodelica lahko vsebuje tudi do 18 gramov sladkorja, kar lahko hitro povzroči porast krvnega sladkorja – še posebej, če jih pojeste več.

Ananas

Osvežilen in sočen, a z visokim glikemičnim indeksom. Ena skodelica narezanega ananasa vsebuje približno 16 gramov sladkorja. Diabetiki naj ga zato uživajo previdno in v manjših porcijah.

Boljše alternative za ljudi s sladkorno boleznijo

Namesto omenjenega sadja dr. Tyagi priporoča uživanje vrst z nižjim glikemičnim indeksom, kot so jagodičevje (jagode, borovnice, maline), jabolka ali hruške.

"Dober trik je tudi, da sadje kombinirate z beljakovinami, kot so oreščki ali grški jogurt. To upočasni absorpcijo sladkorja in pomaga preprečevati nenadne skoke glukoze," svetuje.

"Sadje z manj sladkorja in nižjim glikemičnim indeksom omogoča, da izkoristite vse njegove prednosti, ne da bi pri tem ogrožali raven sladkorja v krvi, srce ali ledvice. Ko boste naslednjič segli po sadju, pomislite ne le na okus, temveč tudi na vsebnost sladkorja," še dodaja strokovnjak.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Ta živila imajo več kalija kot banane: skrbijo za zdravje srca, preprečujejo povišan tlak in infarkt ter pripomorejo k zdravemu živčnemu sistemu