Imate težave s ščitnico? TO sta 2 vrsti hrane, ki bi jih morali obvezno izločiti iz jedilnika

7. 10. 2024
Deli
Težave s ščitnico so med pogostejšimi težavami v sodobnem svetu, ki številčneje prizadenejo ženske. (foto: Profimedia)
Profimedia

Težave s ščitnico so med pogostejšimi težavami v sodobnem svetu, ki številčnejše prizadenejo ženske.

Prvi simptomi, ki ponazarjajo nepravilno delovanje ščitnice - pomembne žleze, ki se nahaja na predelu vratu, so:

  • otekanje vratu,
  • nenehna utrujenost,
  • nepojasnjeno hujšanje ali pridobivanje telesne teže,
  • izpadanje las.  

Najpogostejše težave s ščitnico sicer ponazarjata hipertiroidizem ali čezmerno delovanje ščitnice in hipotiroidizem ali premalo delujoča ščitnica. V obeh primerih se je potrebno določeni hrani izogniti, saj lahko še zlasti pretiravanje, stanje še poslabša.    

Ne spreglejte:

Katera živila je potrebno črtati iz jedilnika, če imate težave s ščitnico?

Ocvrto in predelano hrano 

Predelana hrana ima na zdravje škodljive vplive iz več ozirov, še zlasti na ljudi, ki imajo težave s ščitnico. Prekomerno uživanje predelane hrane lahko prav tako povzroči prevelik vnos natrija, ki lahko poveča tudi tveganje za nastanek visokega krvnega tlaka in bolezni srca.  

Moški s hamburgerjem v roki.
Prudence Earl | Unsplash

Hrano, ki vsebuje gluten  

Izogibanje glutenu v prvi vrsti sicer pride v poštev tistim, ki imajo intoleranco na gluten. Dietetiki pravilo, da bi se morali ljudje, ki imajo probleme s ščitnico izogibati glutenu, pojasnjujejo glede na rezultate raziskave, objavljene v reviji Nutrients, ki kažejo na to, da ima celiakijo tudi veliko bolnikov s problemi ščitnice.

Ali ima dieta brez glutena drastičen vpliv pri zdravljenju bolezni ščitnice sicer ni povsem potrjeno, se pa nadvse priporoča za ljudi, ki imajo diagnosticirano celiakijo, saj lahko s tem preprečijo poslabšanje simptomov.  

Kakšna prehrana je primerna za izboljšanje delovanja ščitnice?

Zdrave prehranjevalne navade lahko bistveno pripomorejo k boljšemu delovanju ščitnice in uravnovešenemu delovanju hormonov. V prvi vrsti povečajte vnos živil, ki so bogata z vitaminoma A in B ter železom. Priporočljiva so sveža in ekološka živila, bogata z antioksidanti, kot so na primer borovnice, češnje, rdeča pesa in paradižnik.

V doprinos zdravju ščitnice so tudi zdrave maščobe, oreščki, stročnice (fižol) in zelenjava. Pri ohranjanju zdrave ščitnice so koristni pusto meso (puran) in dobri viri omega 3-maščob, kot so ribe (losos, skuša, tuna) ter lanena semena. Prav tako si lahko, če imate težave s ščitnico pomagate s kakovostnimi prehranskimi dodatki, vitamini in minerali, med katerimi so vitamini skupine B, cink, selen in jod. 

Povzeto po: kafe.rs

Odpoklic živila: v kruhu je možna prisotnost kovinskih delcev