Kaj bo za večerjo je nekaj, o čemer se sprašujemo vsak dan, pogosto že med kosilom, zato ne preseneča, da si nekateri večkrat na teden privoščijo iste obroke.
Vemo, da zdravo prehranjevanje predstavlja temelje dobrega zdravja in da je ključno skozi vsa življenjska obdobja – ali to pomeni, da bi morali jesti ne samo zdravo ampak tudi precej bolj raznoliko, kot smo vajeni?
Na to temo so pred kratkim opravili študijo v Veliki Britaniji. Ta je pokazala, da si kar šest od desetih (ali 60 %) Britancev do štirikrat na teden privošči isto večerjo.
Glavni razlogi: utrujenost, pomanjkanje načrtovanja in priročnost – obroki so hitro pripravljeni in to je postala navada.
Je v vašem gospodinjstvu situacija podobna?
Če zdaj razmišljate, da so zato vaši obroki dolgočasni in je to slabo za zdravje … Pravzaprav je lahko dobro – če so ti obroki uravnoteženi seveda!
Za nekatere je ta način preprosto manj stresen, priprava je lažja in hitrejša in morda tudi bolj ustreza proračunu.
Ne spreglejte še:
- Dvojčka. Eden je izbral vegansko dieto, drugi ne. To se je zgodilo z njunimi telesi! (FOTO)
- Mleto govedino pred kuhanjem vedno namakajte v tej tekočini
- Tako se testo med cvrtjem ne bo napilo olja – preverjeni triki (enega so uporabljale že naše babice)
Kakšni obroki štejejo za uravnotežene?
Obrok naj vsebuje dober vir beljakovin, zdravih maščob, kompleksnih ogljikovih hidratov in veliko zelenjave, svetuje nutricionistka Jenna Hope.
Izberite polnozrnate žitarice, stročnice ali korenasto zelenjavo kot vir ogljikovih hidratov, mastne ribe, oreščke in semena ali oljčno olje, ki so vir zdravih maščob, in nato še kakovostne beljakovine, kot so meso, ribe jajca, mlečni izdelki, tofu, fižol ali druge stročnice, za yahoo!life pojasnjuje nutricionistka.
Svoje obroke pa poskusite obogatiti še z zeleno zelenjavo, kot so ohrovt, špinača, spomladanska zelenjava ali brokoli za dodaten vir dobrih hranil.
Ali je torej v redu, če imate na domačem meniju le nekaj večerij?
Absolutno, se strinja nutricionistka. Poleg tega, da so to zdravi obroki, je pomembno tudi, da je priprava hitra in enostavna.
Seveda lahko vedno poskusite narediti nekaj zamenjav osnovnih živil, kot je denimo zamenjava sladkega krompirja z masleno bučo ali riža s kvinojo in zamenjava lososa, skuše ali sardin. Nutricionistka svetuje še, da poskusite v obroke vključiti tudi različne stročnice.
In ko ste res pri volji, lahko vedno preizkuste nov recept. To ohranja prehrano zanimivo in prijetno, pa tudi svoj prehranski profil razširite.
Tako torej. Nič ni narobe, če so vaše večerje »dolgočasne«, toda zamenjava tu in tam lahko vse skupaj popestri.
Preverite tudi: