Verjetno bi se radi odrekli sladkorju, a kaj, ko vaše življenje samo po sebi ni dovolj sladko. Kakorkoli že, zaradi pogostega uživanja sladkorja se poveča raven sladkorja v krvi, to pa je za telo znak, da naj skladišči maščobo.
Sčasoma se poveča tveganje za pojav sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja. Toda ali sploh obstaja boljša alternativa? Na policah z naravnimi izdelki smo izbrskali nekaj različic, jih okusili in ocenili. Vendar pa ne pozabite, da je sveže, zrelo sadje najboljše naravno sladilo. Z njim sicer ne morete posladkati kave, a v ovsenih in drugih nesladkanih žitnih kosmičih dela čudeže.
Oligofruktoza
Kaj to je? Vlaknina sladkega okusa, ki jo pridobivajo iz korena cikorije.
Kakšen okus ima? Po sladkorni peni.
Prehranska vrednost. Je 100-odstotna vlaknina, zato ne vpliva na povečanje krvnega sladkorja, vaše telo pa ne dobi novih kalorij.
Končna ocena. Naše najljubše sladilo med predstavljenimi.
Agavin sirup
Kaj to je? Sirup iz iste rastline mehiškega porekla, kot se uporablja za tekilo.
Kakšen okus ima? Po medu. Je štirikrat bolj sladek kot namizni sladkor.
Prehranska vrednost. Žlica ima 60 kilokalorij, večino prispeva fruktoza, torej sladkor, ki le malo vpliva na raven krvnega sladkorja.
Končna ocena. Zelo podoben je medu, in je ravno tako naravno sladilo, vendar je cenejši.
Eritritol
Kaj to je? Organski trsni sok, ki je fermentiral v sladkorni alkohol.
Kakšen okus ima? Ni zelo sladek. Običajni sladkor je za 70 % slajši.
Prehranska vrednost. Ima 5 kilokalorij na žlico. Ravni krvnega sladkorja ne premakne.
Končna ocena. Je dobrega okusa in izvrstne teksture, vendar pa lahko sladkorni alkoholi dražijo želodec.
Stevia
Kaj to je? Zmleti posušeni listi južnoameriškega grma.
Kakšen okus ima? Malce grenak, vendar od 250- do 300-krat slajši od sladkorja.
Prehranska vrednost. Ne vsebuje kalorij in ima le malo ali nič vpliva na raven sladkorja v krvi.
Končna ocena. Po okušanju smo ga črtali z našega seznama.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja