Strokovnjaki razkrili šokantne podrobnosti odmevne raziskave: to je hrana, ki uničuje naše možgane

23. 5. 2024
Deli
Strokovnjaki razkrili šokantne podrobnosti odmevne raziskave: to je hrana, ki uničuje naše možgane (foto: Profimedia)
Profimedia

Posledice so uničujoče: hitrejše staranje možganov in povečano tveganje za kap in demenco! Vse to zgolj zaradi ... hrane!

Nova raziskava je pokazala, da uživanje čipsa in piškotov lahko pospeši staranje možganov ter poveča tveganje za kap in demenco. Raziskovalci iz Massachusetts General Hospital so ugotovili, da so ljudje, ki uživajo več predelane hrane, izpostavljeni višjemu tveganju za resne zdravstvene težave v srednjih in poznih letih.

Višje tveganje za kap in kognitivne motnje

Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več predelane hrane, 9 odstotkov večjo verjetnost za kap in 16 odstotkov večjo verjetnost za kognitivne motnje, kar lahko vodi v demenco.

Ne spreglejte

Doktor W. Taylor Kimberly, avtor študije, je poudaril pomen zdrave prehrane za ohranjanje zdravja možganov pri starejših odraslih. Povedal je: "Ugotovili smo, da je povečano uživanje ultra-predelane hrane povezano z višjim tveganjem za kap in kognitivne motnje."

Povezava med predelano hrano in zdravjem možganov

Študija je analizirala zdravstvene kartoteke in prehranske dnevnike 30.000 ljudi, starejših od 45 let.

Profimedia

Ugotovila je višje stopnje kapi in kognitivnih motenj pri tistih, ki so imeli večji delež predelane hrane v svoji prehrani. Kognitivne motnje pomenijo, da spominske in miselne sposobnosti hitreje upadajo, kar pogosto vodi v demenco.

Tveganje, ki ga prinaša predelana hrana

Med tvegano predelano hrano spadajo gazirane pijače, čips, čokoladice, piškoti, sladoled in druga pakirana živila, pripravljena za takojšnje uživanje. Vsako leto v Združenem kraljestvu doživi kap približno 100.000 ljudi, približno dva od desetih starejših od 65 let pa imata kognitivne motnje. Doktor Kimberly, ki je raziskavo objavil v reviji Neurology, je dodal: "Naše ugotovitve kažejo, da stopnja predelanosti hrane pomembno vpliva na splošno zdravje možganov."

Kaj so ultra-predelana živila?

Ultra-predelana živila vsebujejo veliko dodanega sladkorja, maščob in soli ter malo beljakovin in vlaknin. Običajno imajo več kot pet sestavin; če ne prepoznate sestavine, je verjetno, da je živilo predelano.

Profimedia

Primeri ultra-predelane hrane vključujejo šunko, klobase, hamburgerje, sladoled, čips, industrijsko pridelan kruh, zajtrkovalne kosmiče, konzerviran fižol, piškote, gazirane pijače, sadne jogurte, instant juhe in nekatere alkoholne pijače, kot je rum.

Alternativa: nepredelana ali minimalno predelana hrana

Nepredelana ali minimalno predelana hrana vključuje meso, kot so preprosti kosi govedine, svinjine in piščanca ter sadje in zelenjavo. Če želite ohraniti zdravje možganov in zmanjšati tveganje za kap in demenco, je pomembno, da zmanjšate uživanje predelane hrane in se osredotočite na zdravo, nepredelano hrano. Dodatne raziskave so potrebne za potrditev teh ugotovitev in boljše razumevanje vplivov predelane hrane na zdravje možganov.

Vir: The Sun

Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič