Strokovnjakinja: 3 presenetljiva živila, ki jih ne bi smeli dajati svojim malčkom

Strokovnjakinja: 3 presenetljiva živila, ki jih ne bi smeli dajati svojim malčkom (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2023

Prehrana je pomemben vidik zdravega življenja, ki se prične že od otroštva naprej.

Nutricionistka, Rhiannon Lambert je predstavila nekaj presenetljivih živil, o katerih bi morali starši dvakrat premisliti, preden jih dajo svojim malčkom. Pri tem omenja tudi živila in hranilne snovi, na katere morajo biti starši pozorni pri prehrani svojih otrok, ki so mlajši od petih let. 

Strokovnjakinja starše poziva naj se izogibajo soli in dodanim sladkorjem 

Med sestavinami za katere strokovnjakinja opozarja, da se jih je potrebno izogibati, je sol, zlasti pri otrocih, starih od enega do treh let. Ta starostna skupina ne bi smela zaužiti več kot 2 g soli na dan. Prav tako dodani sladkor v prehrani, ki lahko povzroči težave v ustni votlini, kot je zobna gniloba.

»Uporabljajte naravne sladkorje, ki jih najdemo v svežem/zamrznjenem sadju in jogurtu,« pravi. »Seveda je včasih v redu, če je v izdelkih majhna količina rafiniranega sladkorja, da ga normaliziramo in ne povsem omejujemo. Toda ne pretiravajte.«

Starši lahko dvoletnike na primer hranijo z bananinim kruhom, ki ga lahko pripravijo z manj sladkorja, ali ovsenimi bananinimi piškoti.

Nasičene maščobe so še ena sestavina, na katero morajo biti starši pozorni

Omejite vnos nasičenih maščob in se izogibajte visoko predelani hrani z visoko vsebnostjo nasičenih maščob. Te je najti v živilih kot so: maslo, nekateri siri, kot je čedar, predelani mesni izdelki, klobase ter piškoti, torte, čips in pecivo.

3 živila, ki jih ne bi smeli dajati malčkom

Med

Otrokom, mlajšim od enega leta ne bi smeli dati medu, saj lahko vsebuje določene vrste bakterij. Med je tudi vir sladkorja, ki lahko pri dojenčkih povzroči zobno gnilobo.

Suho sadje

Za otroke mlajše od petih let ni primerno suho sadje, kot so rozine ali suhe marelice, razen če jih uživajo kot del obroka. Podobno kot med lahko tudi preveč tega sadja povzroči zobno gnilobo.

Nepasterizirani siri

Po besedah strokovnjakinje, so lahko tovrstni siri prenašalci bakterije listerije, zato je pomembno, da jih ne dajete otrokom. Preverite oznake na sirih in se prepričajte, da so narejeni iz pasteriziranega mleka. Otroci, mlajši od dveh let, potrebujejo veliko energije iz maščob, zato so priporočljive polnomastne različice živil.

Kaj bi morali jesti malčki?

Raznolikost je ključnega pomena pri zagotavljanju, da otroci razvijejo zdrav odnos do hrane in se navadijo na različne okuse. »Raziskave kažejo, da bolj raznoliko hrano kot otroci uživajo, bolj zdrav je njihov črevesni mikrobiom in večja je verjetnost uživanja sadja in zelenjave v starejši dobi,« pravi strokovnjakinja. Tako kot pri starejših otrocih in odraslih je tudi pri malčkih ključnega pomena ravnovesje.

Da pridobijo vsa potrebna hranila, je priporočljivo, da dnevno zaužijejo tri uravnotežene obroke in redne prigrizke, kot so sadje ali zelenjava, maslo iz oreščkov ali polnozrnati ovseni kruhki. Koristna izbira med obroki so lahko tudi žita, saj vsebujejo dodatna hranila, kot so kalcij, železo, vitamin D, ki so potrebna za optimalno rast in razvoj. 

Vir: ustimespost.com

Morda vas bo zanimal tudi podkast: