Poleg tega, da obogati okus naših jedi, je izjemno koristna za zdravje. Obvezno jo vključite v svojo prehrano!
Bazilika je izjemno priljubljena in razširjena začimba, ki skrbi za slasten okus jedi. Uporablja se v omakah, namazih, na pici, solatah, celo v sladicah. Poleg vsestranskosti in okusne arome pa bazilika koristi tudi zdravju.
Ne spreglejte:
- Nutricionisti so pripravili seznam najbolj zdravih živil, ki bi jih morali uživati vsak dan
- Imate sezonsko alergijo ali gre le za prehlad? To so ključne razlike
- Dobro poglejte: Teh šest stvari vam dlani, nohti in roke lahko povedo o vašem zdravju!
Spoznajte blagodejne učinke bazilike
Tradicionalno se bazilika uporablja za zdravljenje prebavnih težav, kot so napihnjenost, "leno" črevesje in slab apetit, obenem pa pomirja živčni sistem in pripomore k boljšemu spancu. Pomaga lahko tudi pri težavah s sečili, pljučnih boleznih ter težavah z jetri.
Bazilika deluje antibakterijsko in antiseptično, zato se jo lahko uporablja tudi za zdravljenje vnetij (npr. vnetje ušes ali vnetje mehurja).
Hkrati ta čudežna začimba vsebuje magnezij, kalcij, vitamin K, beta-karoten in vitamine skupine B ter široko paleto antioksidantov. Slednji ščitijo celice pred prostimi radikali, zavirajo vnetne procese v telesu ter preprečujejo prezgodnje staranje.
Ravno antioksidanti v kombinaciji z beta-karotenom in magnezijem so izjemno koristni za zdravje srca in ožilja. Bazilika lahko pripomore k nižjemu krvnemu tlaku, krepi srčno mišico ter izboljšuje koncentracijo.
Antioksidanti lahko ščitijo celo pred rakavimi obolenji, snovi v baziliki pa lahko izboljšujejo tudi kognitivne funkcije in pripomorejo k boljši osredotočenosti.
V svoje jedi zato obvezno vključite tudi baziliko. V primeru, da imate kakršne koli zdravstvene težave, pa se pred tem posvetujte s strokovnjakom.
Vir: danas.rs
- Preberite si še: Pravočasno jih prepoznajte: 7 pogostih simptomov multiple skleroze, ki se pojavijo pred diagnozo