TAKO preprečite, da bi se piškoti med peko preveč razlezli

TAKO preprečite, da bi se piškoti med peko preveč razlezli (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2022

Triki, ki jih morate obvezno upoštevati pri praznični peki!

Je tudi vam znana situacija, ko iz testa oblikujete čudovite piškote, nato pa se med peko razlezejo? Naj vam takšna neprijetna situacija nikar ne pokvari praznične peke!

Preverite, kako lahko preprečite, da bi se piškoti med peko čim manj razleze.

Sestavine na sobni temperaturi

Da bi se vse sestavine lepo povezale, je pomembno, da imajo enako temperaturo. Optimalno je, če so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo, razen, če v receptu specifično piše drugače.

Hitro gnetenje

V kolikor boste pretiravali z gnetenjem testa, lahko to vpliva na teksturo piškotov. Poskrbite torej, da testo zgnetete hitro, a učinkovito.

Preden ga postavite v hladilnik, testo razvaljajte

Pri številnih receptih je testo treba postaviti v hladilnik. Ste tudi vi eni tistih, ki v tem primeru iz testa oblikujejo kroglo? Boljše je, da testo najprej razvaljate in ga šele nato postavite v hladilnik.

Izogibajte se "pomokani površini"

Pomokana delovna površina res omogoča, da testo lažje razvaljate, vendar lahko pripomore tudi k drugačni teksturi testa. Namesto moke uporabite raje sladkor v prahu, ki prav tako prepreči sprijemanje, obenem pa ne vpliva na teksturo testa.

Piškote postavljajte na ohlajen pekač

Če ste v pekaču že pred piškoti nekaj pekli, bodite pozorni, da piškotov ne postavljate na vroč pekač. Raje ga pred peko ohladite s hladno vodo, saj se sicer piškoti lahko razlezejo.

Zamrzovalnik pred peko

Tudi za samo testo je priporočljivo, da je nekoliko ohlajeno pred peko. Idealno je, da piškote postavite na pekač, nato pa vse skupaj postavite za 15 minut v zamrzovalnik. Tako se bo testo boljše strdilo in piškoti bodo ohranili svojo obliko.

Peka se nadaljuje na pekaču

Tudi, ko pekač odstranite iz pečice, se bodo piškoti še naprej pekli na vročem pekaču. Priporočljivo je, da zato piškote odstranite nekaj minut prej.