Ste vedeli, da avokado velja za enega od najbolj zdravih sadežev na svetu? Takšna vrsta sadja namreč vsebuje kar 25 esencialnih hranil.
Avokado je še posebej bogat je z vitamini A, B, C, E in K. Prav tako je odličen vir bakra, železa, fosforja, magnezija ter kalija. Obenem vključuje tudi prehranske vlaknine, beljakovine in druge vrste fitokemikalij. Za slednje je še posebej značilno, da vas lahko na zelo učinkovit način varujejo pred najrazličnejšimi vrstami bolezni. Ne nazadnje pa avokado odlikuje še veliko izjemno zdravih mononenasičenih maščob.
Mnogim od vas je avokado znan po tem, da vsebuje vitamin B6 ter folno kislino. Ti dve hranili vam odlično pomagata pri uravnavanju homocisteina. S povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja je povezana ravno povišana vrednost homocisteina.
Za zdravo srce so še posebej odgovorni vitamin E in mononenasičene maščobe. Ker je avokado bogat tudi z beta-sitosterolom vam pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Ena od študij je pokazala, da so bolniki z nekoliko povišanim holesterolom vsak dan en teden uživali avokado. Po tednu dni se jim je celokupni holesterol znižal za skoraj petino.
Druge koristi avokada za naše zdravje
Ker avokado vsebuje veliko kalija, je odličen pri uravnavanju krvnega tlaka. Prav tako tovrstni sadež odlikujejo tudi številne protivnetne lastnosti. Za to poskrbijo polifenoli in flavonoidi. Z rednim uživanjem avokada tako lahko učinkovito poskrbite za zmanjšanje vnetij v telesu in tveganja za nastanek različnih degenerativnih bolezni. Avokado je zelo koristen tudi za zdravje oči. Vsebuje namreč veliko karotenoida, ki skrbi ravno za ta del našega telesa.
Avokado pomaga tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi. Vključuje namreč mononenasičene maščobe, ki odlično poskrbijo za to. V vodi topne vlaknine pa poskrbijo, da je raven sladkorja v krvi povsem enakomerna. Ker hkrati vključuje precej visok odstotek folatov, avokado lahko zmanjša tveganja za pojav srčnega infarkta.
Številne raziskave pa poročajo o tem, da lahko redno uživanje tega sadeža uspešno zavira razrast raka na prostati. Za preprečevanje raka na dojkah pa poskrbi oleinska kislina, ki jo prav tako vsebuje avokado. Sadež pomaga še v boju proti prostim radikalom. Vsebuje glutation, ki velja za izjemno močan antioksidant. Odlična novica je tudi ta, da boste z uživanjem avokada (poleg ostalih dejavnikov) lahko upočasnili prve znake staranja.
Avokado je namreč bogat z antioksidanti, ki na uspešen način zavirajo nekatere procese, ki so povezani z zdravjem. Za zdravje živčnega sistema in za močan imunski sistem v avokadu skrbi glutation.
Nega kože z avokadom
Zagotovo ste že slišali za olje iz avokada, najverjetneje pa ste ga kdaj uporabljali že sami. Tovrstno olje namreč na odličen način hrani kožo in ji daje izjemen sijaj. Olje je prav tako učinkovito pri luskavici.
Vsi ljubitelji obraznih mask za lepšo kožo ste avokado zagotovo kdaj kupili tudi v takšen namen.
Priprava maske:
Poleg avokada uporabite še žličko medu ter kapljico eteričnega olja mete.
1. Avokado olupite in ga nato v mešalniku zmešajte z medom ter eteričnim oljem mete.
2. Nanesite ga na obraz, ki ga pred tem seveda zelo temeljito očistite.
3. Praviloma se takšna maska pusti delovati približno četrt ure. Nato pa se jo spere z vodo.
Koža je po uporabi zelo voljna pa tudi sijoča.
Avokado lahko zraste 20 metrov visoko
Kljub temu da je morda avokado vsakodnevno na vašem jedilniku ali del vaše kozmetične rutine, pa do sedaj morda sploh še niste nikoli razmišljali o tem, kje takšen sadež uspeva oziroma na katerem drevesu zraste. Avokado zraste na avokadovcu. To je zelo gosto in precej visoko zimzeleno drevo. Lahko zraste tudi do višine 20 metrov. Njegovi sadeži so precej veliki – dolgi so od 5 do 20 centimetrov. So mesnati, jajčasti, hruškasti in okroglasti. Včasih je njihova koža tanka, neredko debela ali pa celo olesenela.
Avokadovec prvotno izvira iz tropske Amerike – Mehika; Srednja Amerika. Na teh območjih ga tudi gojijo. V ZDA pridelujejo več komercialnih vrst avokada. Za uporabo je primeren torej sam sadež pa tudi njegova semena. Sicer pa samo ime avokado izhaja iz azteškega imena za rastlino, kar bi v našem jeziku pomenilo drevo z modi.
Za avokadovec je značilno, da požene na tisoče cvetov. Zanimivo pa je, da se le približno eden na vsakih 5000 razvije v sadež. Meso ameriškega avokada so gvatemalski Indijanci v svojem tradicionalnem zdravilstvu uporabljali kot odlično pomoč za spodbujanje las pa tudi za pospeševanje zapiranja ran, ne nazadnje še za afrodiziak. Drisko so zdravili s celimi semeni avokada, prav tako tudi grižo. Z avokadom, ki so ga zmleli v prah, pa so zdravili vnete dlesni. Zobobole so zdravili s poparki semen.
Za avokadova semena je značilno, da vsebujejo mlečnato tekočino, ki bo vonju ter okusu spominja na mandlje. Tekočina se zaradi svoje visoke vsebnosti taninov na zraku obarva rdeče ter tako postane neizbrisno rdeče-rjavo ali pa črnikasto črnilo. V času španskega osvajanja Amerike so s tem pogosto pisali. S črnilom so si namreč označevali lanene ter bombažne tkanine.
Čeprav zraste visoko, imate lahko čisto svoj avokado. Preverite, kako doma vzgojiti avokado.
Avokado se pogosto pojavi na jedilnikih
Glede na to, kar ste ravnokar izvedeli o avokadu, si tudi sami najverjetneje želite, da bi se nekoliko pogosteje pojavljal na vašem jedilniku. Poglejte, kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli avokado.
Na sploh se avokado zelo pogosto znajde na jedilnikih. Če ne drugje, zagotovo na jutranjem toastu, ki zagotavlja izjemno zdrav, okusen in ne nazadnje tudi nasiten obrok. Polnozrnat toast raje namesto masla ali margarine namažite kar s potlačenim avokadom. Takšna vrsta zajtrka je namreč odlična izbira za pričetek dneva.
Avokado vaše telo oskrbi z izjemno zdravimi maščobami, beljakovinami pa tudi s kompleksnimi ogljikovimi hidrati ter pomembnimi vitamini in minerali. Dobra novica je zagotovo, da takšen zajtrk lahko pripravite zelo preprosto in hitro.
- Avokado je lahko tudi odličen nadomestek za majonezo. Vsekakor se strinjamo z vami, da so jedi, ki jim je dodana majoneza, še kako zelo okusne. Kljub temu pa vemo, da niso prav zdrave. Če torej že nekaj časa razmišljate o precej bolj zdravi, toda še vedno izjemno okusni alternativi, je avokado zagotovo najboljša možna izbira.
- Sicer pa avokado brez kakršnih koli pomislekov lahko dodate tudi k različnim vrstam solate. Veste, da solate pogosto niso preveč nasitne. Večina med vami jih zato posledično ne dojema kot samostojne jedi. Solata vas bo zagotovo nasitila za precej dlje časa, če ji dodate avokado.
- Iz tovrstnega sadeža lahko pripravite zelo nasitno in gosto juho. Ta se lahko postreže tako topla kot hladna. Avokado lahko uporabite še kot odličen dodatek k enolončnicam.
- Kaj pa kot nadomestek za kislo smetano? Tudi lahko! Pa suši z avokadom ali pa avokado na žaru. Slednje je še posebej moderno in zaželeno na piknikih. Avokado je treba najprej prerezati na pol, nato odstraniti koščico. Obe polovici se pokaplja s sokom limone in premaže z olivnim oljem. Polovici nato obrnjeni navzdol na žaru pečemo približno dve do tri minute.
- Avokado se odlično obnese tudi kot okusna sestavina v smutijih. Kombinira se ga namreč lahko s številnimi možnimi vrstami sadja ter zelenjave.
Avokado pri peki slaščic
Ste vedeli, da lahko pri peki slaščic namesto jajc, masla in olja uporabite kar avokado? Takšen sadež je tako izjemno dobrodošel in priročen za vegane ter alergike. Sladice z avokadom so veliko bolj zdrave od klasičnih vrst sladic. Za nadomestitev enega jajca morate uporabiti približno 3 žlice pretlačenega avokada.
Preizkusite katerega od teh receptov:
- Avokadov sladoled - recept, ki se mu ne boste mogli upreti
- Čokoladna avokadova torta iz 5 sestavin (brez pečenja)
- Čokoladni mousse iz avokada, s katerim lahko ukanite tudi največje sladkosnede
Avokado torej ni samo eden od najbolj zdravih sadežev na svetu, temveč tudi izjemno uporaben. Zagotovo smo vam dali kar nekaj novih in povsem svežih namigov za uporabo.Dobra novica je, da avokado lahko kupite skorajda na vsakem koraku in da je cenovno dostopen. Pri izbiri pa le pazite na to, kakšnega si boste izbrali. Pri nakupu boste opazili, da so nekateri sadeži nekoliko mehkejši v primerjavi z drugim. Če ga želite uporabiti čim prej, je mehkejša različica zagotovo ustreznejša.