Tri najslabše sladice, ki po mnenju dietetikov povzročajo skok sladkorja v krvi

3. 4. 2024
Deli
Tri najslabše sladice, ki po mnenju dietetikov povzročajo skok sladkorja v krvi (foto: Profimedia)
Profimedia

Uživanje sladic je lahko mamljivo, vendar ima svoje posledice; med drugim privede do porasta koncentracije sladkorja v krvi.

Dvig glukoze v krvi je sicer običajen pojav, ki se zgodi po vsakem obroku. Vseeno pa so določena živila, ki privedejo do večjih skokov sladkorja v krvi, kakor drugi. Nutricionistka Lisa Richards in dietetičarka Jeanette Giacinto sta za portal SheFinds razkrili tri sladice, ki imajo takšen učinek.

Ne spreglejte:

Krofi

"Krofi so običajno narejeni iz pšenične moke in so polni sladkorja, ki ob zaužitju povzroči hiter dvig ravni glukoze v krvi. Ta nenaden skok krvnega sladkorja povzroči povišanje inzulina, kar je lahko dolgoročno škodljivo za telo in povzroči odpornost na inzulin," pojasnjuje Lisa Richards. Odpornost na inzulin oziroma inzulinska rezistenca lahko dolgoročno vodi v sladkorno bolezen. Obenem imajo krofi veliko maščob, kar še dodatno ogroža zdravje.

Torte

Čeprav so izjemno okusne, razne torte lahko škodujejo našemu zdravju. "Torte vsebujejo veliko sladkorja in moke, pripomorejo k vnetnim procesom in škodijo zdravju črevesja. Hkrati pa prispevajo k velikim skokom sladkorja v krvi," opozarja Lisa Richards.

Pite

Tudi pite sodijo med živila, ki lahko pripomorejo k dvigu glukoze v krvi. "Testo in nadev običajno vsebujeta veliko sladkorja, kar po uživanju seveda prispeva k dvigom sladkorja v krvi," pravi Jeanette Giacinto. Testo in nadev hkrati pogosto vsebujeta veliko maščob (maslo, smetana, olje...), kar ima lahko še dodaten negativen vpliv na zdravje.

Seveda to ne pomeni, da se je tem sladicam treba popolnoma izogniti, vseeno pa je dobro, da z njimi ne pretiravamo ter da jih smiselno umestimo v pestro, uravnoteženo prehrano.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?