Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so v zadnjih letih postale zelo popularne, vendar strokovnjaki ugotavljajo, da so lahko škodljive za zdravje.
Izraelski znanstveniki so naredili več poskusov na miših in prišli do dognanja, da prehrana, ki temelji na mesu, ribah in mlečnih izdelkih in zanemarja ogljikove hidrate, vodi do zamašitev arterij in s tem poveča možnost srčnega infarkta.
Miši so razdelili v tri skupine, glede na prehrano. Ena skupina je dobivala normalno mišjo hrano, druga hrano, bogato z maščobami, tretja pa je zaužila veliko beljakovin in malo ogljikovih hidratov. Ravno slednja skupina je razvila za 15 odstotkov večjo zamašenost žil kot prva. Pri drugi skupini so ugotovili 9-odstotno povečanje.
Vodja raziskave Anthony Rozenzweig je dejal, da so ga rezultati šokirali, zato se je tudi sam odpovedal dieti, ki so jo preiskovali. “Naše delo dokazuje, da imajo, vsaj pri živalih, te diete lahko hude posledice za kardiovaskularni sistem. Kot kaže, je uravnotežena in zmerna prehrana, v kombinaciji z redno vadbo, najboljša izbira”.
foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"