Umešanim jajcem nikoli ne dodajajte mleka - raje uporabite to

22. 4. 2024
Deli
Nehajte dodajati mleko umešanim jajcem, raje dodajte to tekočino! (foto: Profimedia)
Profimedia

Za marsikoga so umešana jajca del popolnega zajtrka. 

Toda ta so bistveno manj privlačna, če so suha in gumijasta, ker so se predolgo ali prehitro spekla. Da bi se temu izognili, morate razumeti, kako se jajca sploh pečejo in predvsem, kateri majhni dodatki lahko naredijo umešana jajca zares rahla in slastna. 

Prvi korak: ne dodajajte mleka.

Mleko zgolj razredči mešanico in prekrije subtilen okus, zaradi česar je težje pripraviti zares dobra umešana jajca – prehitro so pečena in bolj suha. 

Jajcem raje dodajte kanček limoninega soka.

Kislina med stepanjem reagira z albuminom, beljakovino v jajcih, in ustvari čvrstejšo strukturo, ki zadržuje zračne mehurčke. Sok tudi nekoliko razredči te jajčne beljakovine, zaradi česar počasneje zakrknejo. Ta počasnejši postopek peke omogoča nastajanje pare – rezultat so mehkejša in rahla umešana jajca, je za wellandgood.com razložila znanstvenica Makenzie Bryson Jackson.

Toda količina je ključna! 

Preveč limoninega soka lahko povzroči, da se jajca sesirijo in ločijo. Dovolj je pol čajne žličke na tri jajca, nekateri priporočajo celo pol žličke za 6 jajc

Preverite še:

Kaj pa okus? Jajca ne bodo imela okusa po limoni, pravzaprav bo limonin sok subtilno izboljšal okus jajc, podobno kot to naredi ščepec soli. 

Boljša od mleka je tudi voda – navadna ali z mehurčki.

Zaradi vode se bodo jajca kuhala drugače, voda bo pomagala ohranjati vlažno in mehko konsistenco. Toda tako kot z limono bodite skromni tudi z vodo. Dovolj je približno pol čajne žličke na eno jajce. Preveč vode lahko povzroči enak rezultat, kot če bi dodali mleko. 

In še ena pomembna stvar: bodite potrpežljivi in jajca vedno pecite počasi. 

  

Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del